Noord-Veluwe

Wouter (14) dupe van falend leerlingenvervoer

Als de taxi laat is, zit Wouter steeds te wachten voor het raam
Als de taxi laat is, zit Wouter steeds te wachten voor het raam © Omroep Gelderland
ELBURG - Soms worden ze helemaal niet opgehaald of zitten ze urenlang huilend in de bus. Het taxivervoer voor kwetsbare leerlingen gaat niet altijd goed. In een enquête van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs kreeg het taxivervoer een dikke onvoldoende van de ouders. Ook de familie Westerink uit 't Harde is niet tevreden.
Hun zoon Wouter is 14 jaar en heeft klassiek autisme, ADHD en een sociaal/emotionele achterstand van zo'n acht jaar. Hij krijgt speciaal onderwijs in Ermelo. Echter het ophalen met de taxi gaat niet altijd goed.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente Elburg. Die heeft samen met enkele andere gemeenten op de Noord-Veluwe het vervoer uitbesteed aan Viave. Deze vervoerder heeft op zijn beurt taxicentrale Zwolle ingehuurd als onderaannemer.
"Op dit moment is het door personele problemen zo erg, dat onze zoon elke dag minimaal anderhalf uur te laat opgehaald wordt, en hierdoor zeer veel les mist, waar hij fundamenteel recht op heeft", zegt Alfred Westerink.
De gemeente komt met geen enkele oplossing
"De gemeente komt in deze met geen enkele oplossing, terwijl het onderzoeksrapport van de kinderombudsman uit 2019 'Als de weg naar passend onderwijs, niet passend meer is', hier heel duidelijk over is. De gemeente hebben wij hier deze week op geattendeerd, maar een oplossing hebben ze niet. Ook horen wij dat de chauffeur ons kind lastigvalt met het feit dat wij zeer veel telefoontjes plegen voor een oplossing. Werkelijk te schandalig voor woorden dat de gemeente Elburg partijen contracteert die zo met zeer kwetsbare kinderen omgaat", gaat hij verder.

Personeelstekort

De gemeente Elburg vindt het heel vervelend voor de ouders van Wouter, maar stelt dat ook in deze markt sprake is van personeelstekort. Onlangs hebben de gemeentes op de Noord-Veluwe de licentie voor het leerlingenvervoer aan een nieuwe aanbieder gegund, Willemsen-De Koning. "Daar hebben we zeer veel vertrouwen in", zegt wethouder Willem Krooneman (CU) van Elburg daarover.
Ouders houden ondertussen hun hart vast. "Kortgezegd, zijn we bang dat het weer een zooitje wordt", zegt Daniëlle Westerink, de moeder van Wouter. "We zijn bang dat we helemaal opnieuw moeten beginnen."