Rijk van Nijmegen

Dit weten we over de dodelijke steekpartij in Nijmegen

De politie op de dag van het steekincident.
De politie op de dag van het steekincident. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Ruim een week na de dodelijke steekpartij op Plein 1944 in Nijmegen is er nog altijd veel onduidelijk. Zo is nog niet bekend wat de precieze aanleiding was, maar heeft de gemeente Nijmegen enkele jongeren al wel een gebiedsverbod opgelegd. In dit overzicht is chronologisch te zien wat wel bekend is over het incident.
  • Op zaterdag 17 september wordt duidelijk dat iemand zwaargewond is geraakt bij een steekincident. Dat gebeurt rond 16.00 uur op Plein 1944. Hulpdiensten reanimeren het slachtoffer. Er is veel winkelend publiek op de plaats delict. De politie houdt nog geen dader aan.
  • Diezelfde dag wordt in de avond duidelijk dat het slachtoffer aan zijn verwondingen is bezweken. De politie maakt bekend dat het om een 21-jarige man uit Nijmegen gaat. Ook wordt duidelijk dat iemand zich gemeld heeft op het bureau. De politie verdenkt die persoon van betrokkenheid bij de steekpartij.

De dag erna

  • Zondag 18 september wordt meer duidelijk over het voorval. De persoon die zich bij de politie heeft gemeld, blijkt een jongen van 17 uit Nijmegen te zijn. De politie kan nog niets zeggen over een motief.
  • Later die zondag wordt duidelijk dat een tweede man is aangehouden. Het gaat om een 23-jarige Nijmegenaar.
  • Op zondagavond wordt het slachtoffer herdacht op de plek van het incident. Daar zijn tientallen mensen bij. Nabestaanden van het slachtoffer leggen bloemen, steken kaarsjes aan en proosten op hem. Een vriend van het slachtoffer roept op tot vrede. "Wraak gaat niets oplossen", zegt hij. Ook wordt een minuut stilte gehouden.

Bruls in actie

  • De steekpartij is de politiek in Nijmegen niet ontgaan. Burgemeester Hubert Bruls zegt op dinsdag 20 september dat hij bepaalde groepen jongeren gaat weren uit het centrum van Nijmegen. Hij zegt ook dat het fatale steekincident onderdeel is van een conflict dat al langer loopt. Volgens de burgemeester zijn zowel het slachtoffer als de vermeende dader een dag vóór het incident ook al aangehouden.
  • Volgens Bruls gaat het om een onderling conflict in een jeugdgroepering en waren bij het eerdere incident ook al wapens betrokken. Meer wil hij er niet over zeggen. Ook onthult de burgemeester dat de politie tijdens de herdenking iemand met een steekwapen heeft aangehouden. Bruls wil een groepsverbod, een gebiedsverbod en meer preventief fouilleren. Hij sluit meer aanhoudingen niet uit.
  • De 23-jarige man wordt later die dinsdag weer vrijgelaten. De politie wil niets kwijt over zijn rol in de gebeurtenis. De jongen van 17 blijft wel langer vastzitten.

Gebiedsverbod

  • Op zaterdag 24 september wordt bekend dat zes jongeren een gebieds- en groepsverbod hebben gekregen van burgemeester Bruls. Een 'overlastgevende groep' mag drie maanden lang een groot deel van de Nijmeegse binnenstad niet in. Volgens de burgemeester zijn de zes betrokken bij overlast- en geweldsincidenten. Ze mogen zich tussen 12.00 uur en 6.00 uur niet laten zien in het centrum en het Kronenburgpark.
  • Later diezelfde zaterdag wordt duidelijk dat de gedenkplek met schermen en hekken is afgezet. Bruls wil niet dat er mensen samenkomen. Er zou veel politie ter plaatse zijn. De gemeente roept mensen die het slachtoffer willen herdenken op om alleen een bloemetje neer te leggen en daarna te vertrekken. Rondom de gedenkplaats liggen veel bloemen. Maar ook kaarsjes, kaartjes, flessen whisky en frisdrank. Robi is in houten letters bij de gedenkplek te lezen.
De gedenkplek op Plein 1944 in Nijmegen.
De gedenkplek op Plein 1944 in Nijmegen. © Omroep Gelderland
  • Winkeliers ter plaatse geven aan al maanden last te hebben van overlast van een groep van 'tientallen jongeren'. Ze zouden vernielingen aanrichten, mensen naroepen, afval achterlaten en soms vechten.

Nieuwe aanhoudingen

  • Zaterdag 24 september houdt de politie twee jongeren aan. Ze zijn onderdeel van de jeugdgroep en hebben zich niet aan het gebiedsverbod gehouden. Een van de twee blijkt een steekwapen op zak te hebben. Later wordt ook een derde persoon aangehouden, die eveneens in bezit is van een steekwapen. De burgemeester noemt de maatregelen 'nodig en effectief'.

Zie ook: