Rijk van Nijmegen

Zes jongeren mogen hartje Nijmegen niet meer in: hoe zit dat precies?

De overleden man wordt herdacht in Nijmegen.
De overleden man wordt herdacht in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Na de dodelijke steekpartij op Plein 1944 in Nijmegen hebben zes jongeren een gebiedsverbod gekregen van burgemeester Hubert Bruls. De zes maken deel uit van een groep die voor overlast zorgt. Wat houdt dit gebiedsverbod precies in en hoe wordt hier op gecontroleerd? Vijf vragen en antwoorden.

Wat houdt een gebiedsverbod precies in?

Een burgemeester, rechter of een officier van justitie kan een gebiedsverbod opleggen. Dat verbod is bedoeld om te voorkomen dat iemand in een specifiek terugkeert waar hij of zij eerder is geweest. De zes jongeren die nu een gebiedsverbod opgelegd hebben gekregen, mogen zich drie maanden lang tussen 12.00 uur en 06.00 uur niet meer laten zien in het centrum, in en rond het Kronenburgerpark en op of rond de Oranjesingel.

Waarom besloot burgemeester Bruls tot deze maatregel?

"Gezien de historie van deze jeugdgroep en omdat zij al meerdere malen in aanraking zijn gekomen met de politie", legt een woordvoerder van de burgemeester uit. Bruls liet eerder zelf al weten dat het een zwaar middel is om in te zetten, maar dat het wel nodig is.
"Deze groep zorgt op klaarlichte dag voor overlast in het centrum van Nijmegen. Zij horen niet thuis tussen winkelend publiek en mensen die een leuke avond in Nijmegen willen beleven", aldus Bruls.

Wie zijn verantwoordelijk voor de handhaving van het gebiedsverbod?

Zowel de politie als het gemeentelijk team Handhaving kan optreden tegen overtreding van zo'n verbod.

Hoe gaat dit gebieds- en groepsverbod gehandhaafd worden?

De politie neemt het gebied waarvoor het gebieds- en groepsverbod van kracht is mee in de surveillance. "Wij zijn vrijwel altijd in het stadscentrum aanwezig en kennen de personen om wie het gaat", laat een woordvoerder van de politie weten.

Wat gebeurt er wanneer deze jongeren zich tóch in het gebied laten zien?

Wie het gebieds- of groepsverbod overtreedt, kan worden aangehouden. "De eventuele strafoplegging of maatregel is vervolgens aan het Openbaar Ministerie", aldus een woordvoerder van de politie. Zaterdag hielden twee personen van de groep zich niet aan de regel en werden inderdaad opgepakt.
Verslaggever Marjolein Deurloo legt uit dat ook ondernemers last ervaren van de jongeren:
Gedenkplek voor doodgestoken 21-jarige afgeschermd met hekken