Noord-Veluwe

Het gaat niet zo goed met de huismus (en dat komt door ons)

De huismus.
De huismus. © Omroep Gelderland
ELBURG - We vinden het vaak vanzelfsprekend dat er huismussen rondvliegen in de tuin. Maar het gaat slechter met de huismus dan de meeste mensen denken. Er is volgens boswachter Thijmen van Heerde zelfs reden tot zorgen.
Van Heerde is in Elburg om huismussen te spotten. "Het geluid van tjilpende huismussen is een geluid waar ik heel blij van word, want het is bijna geen alledaags geluid meer", zegt hij in BuitenGewoon. "Zo goed gaat het helemaal niet met de huismus. De laatste twintig jaar is de stand van de huismussen met wel 50 procent gedaald."
Noot van de redactie, maandag 17.40 uur
In dit artikel wordt gesteld dat het aantal broedparen in de afgelopen 20 jaar is gehalveerd. Thijmen van Heerde heeft zijn uitspraken gebaseerd op informatie van de Vogelbescherming, maar volgens Sovon kloppen die conclusies niet helemaal. De keldering van het aantal huismussen vond namelijk al in de jaren 80 en 90 plaats, en is rond de eeuwwisseling gestabiliseerd. De Vogelbescherming was maandag nog niet bereikbaar.
De Vogelbescherming laat dinsdagochtend weten: "Deze fout ligt bij ons, zo simpel is het eigenlijk. Het is verouderde informatie. Wij gaan het direct rectificeren en de informatie aanpassen. Het mag niet zo zijn dat er foutieve informatie op onze site staat", zegt woordvoerder Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming.
Ontdek waarom het niet goed gaat met de huismus:
Het gaat niet zo goed met de huismus - BuitenGewoon

Leefomgeving

Dat het slecht gaat met de vogelsoort is te wijten aan de mens. "Het leefgebied is té netjes geworden. Gelukkig staan hier in Elburg nog genoeg huizen waar de dakpannen wat schever liggen. Dat zijn ideale plekken voor huismussen", zegt de boswachter. De vogels broeden vaak net onder de dakgoot. Maar doordat we steeds vaker alles dichtmaken, is daar geen ruimte meer.
"Het zou mooi zijn als deze vogels wat meer de ruimte krijgen", aldus Van Heerde. "Niet alleen hier in zo'n oude stad, maar ook in een nieuwbouwwijk." Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten in de dakpannen. "Het zou toch doodzonde zijn als deze vogel verdwijnt uit het Nederlandse straatbeeld."
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon.
BuitenGewoon - Elburg