Rijk van Nijmegen

Arne woont met zijn gezin in een woongroep: 'De perfecte plek, ook met een kind'

Arne Broekhoven.
Arne Broekhoven. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Waar de één liever niet met zijn buren praat, heeft de ander het liefst zo veel mogelijk mensen om zich heen. Arne Broekhoven uit Lent woont in een woongemeenschap waar ze veel samen doen.
Zeven jaar geleden kwam hij er met zijn partner én net geboren dochter wonen. “Toen zij net geboren werd, waren wij opzoek naar een huisje. Hier is de perfecte plek, zeker ook met een kind”, vertelt hij in het Omroep Gelderland-programma Jan Houdt Huis. “We wonen in een gemeenschap met allemaal verschillende mensen, die ook voor elkaar zorgen en op de kinderen letten.”
Arne legt aan Jan de Hoop uit hoe hij woont:
Arne woont in een gemeenschap: ‘het heeft heel veel voordelen’ - Jan Houdt Huis

Eigen plekje

Iedereen die er woont houdt van de samenkomst. “Mensen leven hier heel erg naar elkaar toe, met open deur.” Dat heeft ook voordelen, bijvoorbeeld voor zijn dochter. “Ze is kind aan huis bij allerlei verschillende mensen.”
Maar heb je dan helemaal geen privacy of ruimte voor jezelf? “Dat valt gelukkig wel mee. “Je deelt wel alles, zoals de tuin en het dakterras. Maar eigenlijk ook als je allemaal samen buiten bent heb je allemaal je eigen lekkere plekje. Het is groot genoeg en je hebt altijd je eigen huis.”

Gedeelde badkamer

De woongemeenschap in Lent is door de bewoners zelf bedacht en ontwikkeld. Het zijn sociale huurwoningen, maar wel in een bijzondere vorm. Er zijn een aantal grote gemeenschappelijke ruimtes die ook worden verhuurd. De bewoners hebben in hun eigen woning allemaal een eigen douche, maar er is een gezamenlijke ‘luxe’ badkamer met onder meer een bad.
Ook is er een winkeltje waar biologische producten worden verkocht, allemaal tegen de inkoopprijs, om het zo betaalbaar te maken. Via werkgroepen worden alle taken die centraal moeten gebeuren geregeld. Arne wil voorlopig niet weg van zijn plekje. “Wij blijven hier nog wel even, zeker totdat onze dochter uit huis is”, zegt hij lachend.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.
Jan houdt huis