Achterhoek

Burendag bij het azc: de meeste bezoekers zijn positief (maar niet iedereen)

Twintig jaar bij het coa en Melisa draait haar eerste suikerspin.
Twintig jaar bij het coa en Melisa draait haar eerste suikerspin. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Melisa Kadiric werkt al twintig jaar voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze vluchtte 28 jaar geleden uit Bosnië en kwam naar Nederland. Zaterdag, op Burendag, staat ze voor het eerst suikerspinnen te maken voor de kinderen en bezoekers van het asielzoekerscentrum in Winterswijk.
Melisa voelt zich thuis in Nederland, zegt ze. Ze spreekt verschillende talen en begrijpt de mensen die in de opvang zitten. Deze zaterdag is er vooral tijd voor vrolijkheid. Er is muziek tijdens de open dag en er zijn hapjes en rondleidingen. De meeste bezoekers die zaterdag komen kijken, zijn positief over het azc, maar de buurt ervaart ook overlast.

Meer meldingen overlast

Zo'n vijfhonderd asielzoekers zitten nu in het centrum in Winterswijk . Een jaar geleden waren dat er nog vierhonderd. Volgende maand gaat de gemeente besluiten of de extra honderd plaatsen nog nodig zijn. Een buurtbewoner vertelt aan Omroep Gelderland dat, afhankelijk waar je woont, er zeker in de zomer geluidsoverlast kan zijn.
Volgens locatiemanager Marc Muis ligt die onvrede deels aan een uitbreiding van het aantal mensen in het asielzoekerscentrum. "Daarnaast waren er vorig jaar ook wat incidenten door een klein aantal azc-bewoners", legt hij uit. "We hebben toen wat mensen overgezet naar andere locaties. In mei waren er ook nog een paar bewoners actief bij een criminele bende. We proberen er natuurlijk voor te zorgen dat dit soort dingen niet gebeurt, maar dat is soms heel lastig."

Werk achter de schermen

Om bewoners van het azc en omwonenden tegemoet te komen, wordt er achter de schermen al gewerkt aan de mogelijkheden tot cameratoezicht, het planten van bomen voor meer privacy, het veiliger maken van de verkeerssituatie bij het azc en extra verlichting op het terrein.
Ondertussen draait Melisa op het terrein suikerspinnen voor de groeiende rij kinderen. "De kinderen zijn in ieder geval blij. Niet met mij, maar met de suikerspin", zegt ze. Even later is ze dansend te zien bij de muziek die er wordt gespeeld. Zij heeft haar draai gevonden.