Noord-Veluwe

Gedesoriënteerd egeltje blijkt hartstikke dronken

De dronken egel die in een achtertuin op de Veluwe werd aangetroffen.
De dronken egel die in een achtertuin op de Veluwe werd aangetroffen. © Dierenambulance Noord-West Veluwe
HARDERWIJK - De dierenambulance Noord-West Veluwe trof vrijdagochtend in een achtertuin een onderkoelde en gedesoriënteerde egel aan. Het beestje bleek hartstikke dronken door het eten van rottend fruit.
“Er was een egel die op zijn rug bleef liggen, warmte zocht en eigenlijk heel vreemd gedrag vertoonde”, zegt Petra de Jong van de dierenambulance Noord-West Veluwe.

Grijs speeksel

Nadat medewerkers de egel in een kooi hadden gezet om aan te sterken, kreeg de egel last van grijs speeksel. De Jong belde daarop met de egelopvang voor advies. “Ik kreeg van de egelopvang de vraag of er soms een fruitboom in de achtertuin stond, en dat klopte”, zegt De Jong.
Door de rottende appels die op de grond onder de appelboom lagen, was gisting ontstaan, waardoor de egel dronken werd. “Hij had stevig gedronken en daarna een flinke kater”, zegt De Jong.

Egel nog niet nuchter

Het kan volgens de medewerkster van de dierenambulance wel drie dagen duren voor alle alcohol weer uit het kleine lijfje verdwenen is. “We hopen dat de egel weer fijn z'n weg kan vervolgen als zijn kater verdwenen is.”
De Jong heeft dan ook een advies voor mensen die in hun tuin een fruitboom hebben staan. “Het is handig om de rottende appels meteen weg te halen.”

Laag schaaltje water en kattenvoer

De dierenambulance krijgt op dit moment veel telefoontjes van egels die gewond of verzwakt worden aangetroffen. Ook voor die situaties heeft De Jong wat tips. “Zorg voor een goede schuilplek en een laag schaaltje water”, zegt De Jong.
“Ook kun je bijvoeren met egelvoer, dat verkrijgbaar is bij dierenspeciaalzaken, of kattenvoer met rundvlees. Dat geeft de egel een extra boost”, aldus De Jong.
Bekijk beelden van de dronken egel:
Dierenambulance vindt dronken egel