Gelderse Vallei

Ingetogen eerste Pride in Ede: 'Laat ze maar zien dat ze er zijn'

De eerste Pride in Ede wordt gevierd met onder meer kraampjes en een kerkdienst.
De eerste Pride in Ede wordt gevierd met onder meer kraampjes en een kerkdienst. © Omroep Gelderland
EDE - In Ede wordt dit weekend de allereerste Pride Ede gehouden. De organisatoren hopen de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in de relatief conservatieve gemeente te verbeteren. Ede sluit zich hiermee aan bij een groeiend aantal steden waar een Pride wordt gehouden.
Op de kletsnatte zaterdagochtend van het Prideweekend in Ede is de belangstelling voor het evenement nog niet groot. Mensen die zich met paraplu's en in regenkleding door de stad spoeden, kijken even snel naar de kraampjes en gekleurde vlaggen op het Kerkplein.
Desgevraagd geven ze wel even hun mening. "Ik vind het geweldig, ik vind het goed. Ieder mens is ieder mens en elk mens is uniek", zegt een man. Zijn vrouw beaamt dit. "Dit is iets wat niet vaak gezien wordt, natuurlijk. Het is vaak zo weggestopt. Laat ze maar zien dat ze er zijn."
Op de vraag of het echtpaar ook deel gaat nemen aan de festiviteiten, schudden ze het hoofd: "Nee, nee, dat gaan we niet doen. Wij lopen gewoon lekker door de stad, maar ik vind het wel heel goed dat het plaatsvindt", zegt de man.
Zo zag de Pride in Ede er zaterdag uit:
Ede viert allereerste Pride met kraampjes en een kerkdienst

Geen Amsterdam

Vooraf werd gezocht naar een vorm die de Edenaren niet te veel tegen de borst zou stuiten. Daarom is er nu geen grote parade zoals we die van de Amsterdam Pride kennen. In plaats daarvan zijn er kraampjes met informatie, verschillende culturele evenementen en op zondag een kerkelijke Regenboogviering. "Ede is een prachtig dorp, richting stadsformaat gegroeid, met een eigen identiteit en dus een eigen Pride die daar dan ook bij hoort. Ik denk dat dat ook goed is", zegt Esther van Vliet, één van de organisatoren van de Pride.
Volgens haar is er in Ede de afgelopen twintig jaar veel veranderd, maar kan de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap nog een stuk beter. "Natuurlijk heb je binnen Ede verschillende groepen, dat heb je ook zonder dat je LHBT'er bent. Je hebt gelovigen, ongelovigen, twijfelende mensen, allerlei soorten geloven. Die diversiteit zie je ook terug binnen je eigen LHBTIQ+ gemeenschap", aldus Van Vliet.

Roze in Blauw

Roze in Blauw, een netwerk binnen de politie dat zich bezighoudt met de bestrijding van antihomoseksueel geweld, vindt ook dat er in Ede nog stappen te zetten zijn. "We krijgen nog veel te veel meldingen van mensen die gediscrimineerd worden, van mensen die lastiggevallen worden tot geweld aan toe, en Ede is geen uitzondering", vertelt Marcel van der Horst van de politie Oost-Nederland.
Roze in Blauw staat, net als een aantal andere organisaties, met een informatiekraam op het Marktplein. "Wij wijzen mensen er op dat ze aangifte kunnen doen en begeleiden hen daar ook bij. Als het mogelijk is, nemen we ook zelf de aangifte op. We zorgen er voor dat melders ook echt gehoord worden."
Of de Ede Pride zal helpen de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te verbeteren, moet nog blijken. "Maar ik hoop het wel", zegt Esther van Vliet. "Al is het alleen maar dat je elkaar als gemeenschap beter weet te vinden, dat maakt denk ik al heel veel verschil. En ik denk ook dat als mensen je ontmoeten en zien dat je er misschien wat kleurrijk uitziet, maar dat je verder eigenlijk heel gewoon bent en dat je dingen gemeen hebt met elkaar, dat dat ook gaat helpen."