Rivierengebied

Dit landgoed is ontstaan rond twee kastelen: ‘Het is een unieke plek’

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg © Carlijn Strodijk
WAARDENBURG - De meeste landgoederen zijn ontstaan rond één kasteel of landhuis, maar landgoed Waardenburg en Neerijnen is de uitzondering die de regel bevestigt. In een groen uiterwaardenlandschap langs de Waal liggen twee van oorsprong middeleeuwse kastelen gebroederlijk naast elkaar. Een lange zichtas en een dijk verbinden kasteel Waardenburg met Huis Neerijnen. “Dit is een unieke plek”, glundert Willem van Vliet. Hij is de rentmeester van Geldersch Landschap en Kasteelen.
“Waardenburg is mijn favoriete kasteel. Toen ik hier dertig jaar geleden voor het eerst kwam, was het gedeeltelijk een ruïne. Daarna is de burcht prachtig hersteld. Het kasteel ligt in een oeroud uiterwaardenlandschap langs de Waal dat nog vrijwel volledig in tact is gebleven. De Romeinen bewoonden deze rivieroevers al en de dorpen Neerijnen en Waardenburg zijn duizend jaar geleden ontstaan.”
Willem van Vliet vertelt in deze podcast alle spannende verhalen over Huis Neerijnen, kasteel Waardenburg en het omliggende landgoed:

De legende van Dr. Faust

Vooral kasteel Waardenburg zit vol legendes en historische verhalen. Wellicht het bekendste voorbeeld draait om dr. Faust. Hij zou in de zestiende eeuw in Waardenburg hebben gewoond. Op een dag bezocht de duivel het kasteel en hij sloot een verbond met dr. Faust. Dat liep slecht af. De duivel beloofde Faust zeven jaar te dienen, maar daarna zouden de rollen omgedraaid zijn. Eén kleine ruimte in het kasteel herinnert nog aan die geschiedenis. Het is een donker vertrek tussen dikke muren onder een kruisgewelf. Er is slechts één raampje waar nog rode vlekken te zien zijn. Het zouden bloedsporen zijn van dr. Faust toen de duivel hem na zeven jaar ophaalde.
Willem van Vliet bij de tekening uit WOII
Willem van Vliet bij de tekening uit WOII © Omroep Gelderland

Striptekening uit de Tweede Wereldoorlog

In een zijvleugel van het kasteel ontdekken we een ander historisch relict achter twee luiken. Het is een tekening van een Duitse militair die kinderen onder schot houdt. Het kunstwerk is waarschijnlijk gemaakt in of vlak na de Tweede Wereldoorlog. In die periode zaten evacués uit Waardenburg op het kasteel. Wellicht heeft één van hen de tekening gemaakt, maar dat is niet helemaal zeker. De kunstenaar mag zich melden bij Geldersch Landschap en Kasteelen.