Rijk van Nijmegen

Acht jaar stationspiano's en dankzij Rhea stond de eerste in Nijmegen

Rhea Elise Khoeblal.
Rhea Elise Khoeblal. © archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wat willekeurig gepingel, een voorbijganger die een toets indrukt, of een gevorderde speler die de klanken van de film 'Amelie' door de treinstations laat klinken. Op veel stations is de piano niet meer weg te denken. Nu vieren de instrumenten een jubileum.
Door de jaren heen verscheen op steeds meer locaties zo’n openbare piano. Deze week acht jaar geleden was Nijmegen het eerste station. Met dank aan Rhea Elise Khoeblal.
"Ik was in 2011 in Tilburg en daar hadden ze piano's op straat en in parken staan van een project: Play me, I'm yours. Dat ben ik in Nijmegen ook gaan verspreiden, in het Kronenburgerpark, het Valkhofpark...", zegt ze tegen mediapartner RN7. "En ook op het station."

Nijmegenaar van het jaar

Op meer stations kwamen dus piano's, een aantal zegt Khoeblal, vanuit haar stichting Buiten Spelen. "In het buitenland zie je dit al heel veel." Onder meer vanwege haar geldinzameling om meer openluchtpiano's mogelijk te maken werd ze Nijmegenaar van het jaar 2017.
Khoeblals initiatieven wekken behalve vrolijkheid op de stations helaas ook zo nu en dan irritatie op. De stationspiano in Nijmegen werd al twee keer vernield.
Kijk hier een eerdere reportage terug: