Arnhem en omstreken

Jongeren demonstreren samen voor klimaat: 'Eat pussy, it's vegan'

Een van de vele leuzen tijdens de klimaatactie in Arnhem.
Een van de vele leuzen tijdens de klimaatactie in Arnhem. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
ARNHEM - Zo'n honderd jongeren hebben vrijdagmiddag in Arnhem voor een beter klimaatbeleid gedemonstreerd. De actie was een initiatief van Fridays For Future Nederland. De actie viel ook op door leuzen als 'Eat pussy, it's vegan'.
Het protest maakte deel uit van de wereldwijde actiedag in meer dan tachtig landen. De jonge actievoerders in Arnhem vroegen meer aandacht voor de oplossingen voor de klimaatcrisis buiten de Randstad. Als voorbeeld noemen ze het openbaar vervoer. "Het ov buiten de Randstad is vaak gewoon bagger."
De tekst gaat verder onder de video.
Jongeren houden klimaatprotest in Arnhem

Greta Thunberg

De Zweedse Greta Thunberg staakte in 2018 voor het eerst voor het klimaat. Ze spijbelde elke dag van school tot en met de Zweedse parlementsverkiezingen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Wereldwijd, ook in Nederland, volgden sindsdien verschillende massale schoolstakingen van Fridays For Future. Zoals vandaag.
Jongeren tijdens het protest in Arnhem.
Jongeren tijdens het protest in Arnhem. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Ride dicks, not cars

En de jongeren zijn bloedserieus. Al zou je dat niet zeggen op basis van sommige schunnige leuzen die de demonstranten bij de acties op borden en spandoeken laten zien. 'Fuck each other, not the climate' en 'Ride dicks, not cars' werken wellicht op je lachspieren, maar de jongeren menen het. "Ik maak me zorgen om mijn eigen toekomst. Er komt een moment dat we niet meer op aarde kunnen leven", zei een van hen vrijdagmiddag tegen Omroep Gelderland. "Ik weet alleen het jaartal niet."
Een medestander liet in het Sonsbeekpark een protestbord zien met daarop: 'Eat pussy, it's vegan'.
Een van de organisatoren van de klimaatdemonstratie in Arnhem was Tessa Madeira (19) uit die plaats. "Het is alle wetenschappers allang duidelijk dat we meer moeten doen dan wat we nu doen. Dat gebeurt niet, dus wij willen meer actie", zei ze voorafgaand aan het protest.