Gelderland

Politicus en boer in onmin over vlaggenprotest: 'Ze spugen op de Nederlandse vlag'

Is de vlag omgedraaid ophangen respectloos? Daarover werd gediscussieerd.
Is de vlag omgedraaid ophangen respectloos? Daarover werd gediscussieerd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De omgekeerde vlaggen hangen overal en zijn niet meer weg te denken. Maar de provincie Gelderland wil ze weg hebben. Voor boeren onbegrijpelijk, want het is een vreedzame manier van protesteren. Maar daar denkt niet iedereen zo over: "Ze spugen op de Nederlandse vlag. Ik vind het echt respectloos."
Dat zegt raadslid Paul Wallerbos van Oost Gelre vrijdag bij talkshow De Week van Gelderland. Hij ging in gesprek met Rutger van Lier, een drijvende kracht achter de acties.
De acties kunnen niet op de sympathie van Wallerbos rekenen. "Het is spugen op de Nederlandse vlag en er respectloos mee omgaan. Meneer Van Lier tuft op de Nederlandse vlag. Je moet gewoon van de vlag afblijven."

Blauw-wit-rood

Met hun omgekeerde vlaggenactie hebben de Nederlandse boeren een opzienbarende actie te pakken. Hoog in lantarenpalen, op viaducten, rotondes, overal in het land wappert het blauw-wit-rood. De provincie Gelderland verwijdert de vlaggen langs de provinciale wegen vanwege de verkeersveiligheid. De boeren laten het er niet bij zitten en plaatsen nu in allerlei vormen nieuwe vlaggen op hun terrein langs de openbare weg.
Hang vlaggen op met een koe ofzo. Waarom dit?
Rutger van Lier, één van de initiatiefnemers van de vlaggenactie begrijpt niets van de kritiek: "De vlaggenactie is een vreedzame manier van protesteren, met als doel de politiek, zowel lokaal als in Den Haag, een duidelijk signaal te geven." In heel Nederland zouden de actiegroepen zo'n 30.000 vlaggen hebben opgehangen.
Wallerbos is het daar pertinent mee oneens. "Ik vind het een schande dat die vlaggen op de kop hangen. Ik krijg reacties van oorlogsveteranen die dit echt niet vinden kunnen. Hang vlaggen op met een koe ofzo. Waarom dit? Het is daarnaast verboden om vlaggen op te hangen aan stoplichten en lantaarnpalen."

'Wappie-boeren'

Daarbij ziet de politicus nog een ander probleem ontstaan in de samenleving. "Iedereen adopteert de vlag: wappie-boeren, corona-wappies, noem maar op. Nu worden ook politici bedreigd door die groepen. Ik vind het echt respectloos. Mensen hebben hier last van."
Ik hou van Nederland en het is niet bedoeld als disrespect of iets dergelijks
De oorsprong van de omgekeerde vlaggen ligt in de 16e eeuw, volgens actievoerder Van Lier. "Blauw-wit-rood, staat voor Nederland in nood. In de 16e eeuw werd de omgekeerde vlag al gebruikt als noodsignaal in de scheepvaart wanneer iemand overboord was gevallen. Dat betekende 'man in nood'. En nu gebruiken we dat weer als noodsignaal. Ik hou van Nederland en het is niet bedoeld als disrespect of iets dergelijks. Gevaarlijke situaties willen wij natuurlijk ook niet. En op deze manier heeft niemand er last van", betoogt hij in het debat.
Ook zegt Wallerbos dat de 'groep van Van Lier' hem ook wilde bezoeken. Hij vreest 'figuren met criminele bedoelingen' die zich tot de vlag aangetrokken voelen. Tot verbazing van Van Lier, die niet begrijpt waarom het respectloos zou zijn om de vlag om te draaien. Zo discussieerden ze nog even door.
Bekijk de gehele uitzending van De Week van Gelderland hieronder. De uitzending begint met het debat tussen Wallerbos en Van Lier.
De Week van Gelderland

Zie ook: