Rivierengebied

Nijkerkse meelwormen smikkelen van duurzame corsowagen

KERK-AVEZAATH - Het Fruitcorso in Tiel is weer voorbij. Hoe mooi de creaties ook waren, na afloop verdwijnen grote hoeveelheden fruit en groenten in de afvalbak. En daar moet het corso vanaf vinden steeds meer mensen. In Kerk-Avezaath voegen ze de daad bij het woord en hebben ze de wagen inmiddels volledig gerecycled met behulp van Nijkerkse meelwormen.
Met de ontwikkeling van een eetbare lijm bracht Kerk-Avezaath dit jaar de eerste echt duurzame corsowagen op het parcours. Niet zomaar een vernieuwing, maar een noodzaak voor de toekomst denken ze bij de club.
"Willen we dat het corso over vijf jaar nog bestaat, dan moeten we met z'n allen verduurzamen", zegt Dennis van Ingen die het project van de duurzame corsowagen technisch begeleidt. "Het moet het duurzaamste evenement van Nederland zijn. Dan heb je overlevingskans."

Volledig hergebruikt

Dat dit ook mogelijk is, bewees de club. De wagen die opgebouwd is uit hout en karton wordt volledig hergebruikt. Dankzij de huisgemaakte lijm gaan ook de groenten en het fruit niet verloren. Deze worden opgesmikkeld door de biologische meelwormen van boerderij het Witte Water in Nijkerk.
Bekijk hier hoe de recycling van de corsowagen in zijn werk gaat.
Meelwormen smikkelen van duurzame corsowagen
Volgens Van Ingen opent deze werkwijze de deuren voor een nieuwe generatie corsobouwers. "Mensen staan ervoor open", zegt hij. "Wij kunnen nu dus ook een hele andere groep sponsoren aantrekken omdat we duurzaam bezig zijn. Ze willen niet gelieerd worden aan de voedselverspilling."

Zie ook: