Rivierengebied / Liemers

Hoera! Op deze dag zijn de meeste mensen jarig

Saar uit Elst blaast vandaag vijf kaarsjes uit
Saar uit Elst blaast vandaag vijf kaarsjes uit © Omroep Gelderland
ELST - De kans dat je zondag iemand hebt gefeliciteerd met zijn of haar verjaardag - of misschien zélf kaarsjes hebt uitgeblazen - is vrij groot. Er is namelijk geen dag waarop zo veel mensen in Nederland jarig zijn als op 25 september.
25 september is bij uitstek de dag van de jarigen in ons land. Mirthe Verbeek uit het Achterhoekse IJzerlo is één van de gelukkigen. Zij vierde zondag haar dertiende verjaardag met haar familie. "De cadeautjes en visite zijn het leukste", zegt Mirthe, terwijl ze een toetsenbord uitpakt voor op haar nieuwe bureau.
Het was sowieso een feestelijke maand in huize Verbeek, want broertje Jordy werd zaterdag 10 jaar oud. Ook moeder Kim en vader Dinand vieren in september hun verjaardag: "We vieren het dit jaar voor het eerst samen op één dag. Het is een drukke maand. Onze trouwdag is ook in september."
In Elst werd deze zondag ook Lang zal ze leven gezongen. Saar is namelijk 5 jaar oud geworden. "Zij is ons cadeautje", zegt moeder Maureen Eisink. "Ik wist pas twee dagen van tevoren dat ik zwanger was. Dat was op zaterdag en op maandag was ze er."
En zo zag het er zondag uit bij Mirthe en Saar:
In september vieren de meeste Nederlanders hun verjaardag

September en mei

Behalve op 25 september zijn ook op 30 september relatief veel Nederlanders jarig. Omdat zij allemaal rond kerst verwekt zijn staan zij ook wel bekend als 'kerstkinderen' bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op 3 en 2 mei zijn veel mensen jarig. Dit zijn de zogenoemde 'bouwvak-kinderen'.
De minste mensen zijn jarig op schrikkeldag 29 februari, op nieuwjaarsdag en op de beide kerstdagen.