Achterhoek

Moeder dode baby Sem 'vergeet' zwangerschap en bevalling, kan dat?

Er is veel aandacht gevraagd voor de zaak in de regio.
Er is veel aandacht gevraagd voor de zaak in de regio. © ANP
DOETINCHEM - De moeder van Sem Vijverberg claimt geen herinnering te hebben aan de zwangerschap en bevalling van de baby die in 2006 om het leven werd gebracht. Het is een tactiek die vaker wordt gebruikt in rechtszaken, zegt emeritus hoogleraar Peter van Koppen. "Het spreekt alles tegen."
Donderdag werd bekend dat de moeder (39) die is opgepakt in de zaak rondom de dode baby Sem Vijverberg op vrije voeten komt. Ze blijft wel verdachte. De vrouw is verschillende keren gehoord en zegt geen herinnering te hebben aan de zwangerschap en de bevalling.

Geen aanwijzingen

Het komt vaker voor dat verdachten claimen zich niets te kunnen herinneren zegt Peter van Koppen, als emeritus hoogleraar rechtspsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Maar verdrongen herinneringen aan traumatische gebeurtenissen, die bestaat niet, zegt hij.
"Het spreekt alles tegen wat we weten over de werking van geheugen en traumatische gebeurtenissen. Als je kijkt naar mensen die trauma's hebben meegemaakt, zoals een oorlog, dan is het probleem juist dat ze zich dat voortdurend herinneren."
Als iemand zegt zich niets te kunnen herinneren, kun je als politie ook niet doorvragen
Personen die iets traumatisch hebben meegemaakt hebben vaak last van intrusies: gedachtes die je niet kan onderdrukken. "En het idee van onderdrukte herinneringen kom je eigenlijk alleen tegen bij vermeend seksueel misbruik uit de jeugd. Maar er zijn geen aanwijzingen dat trauma's in die gevallen anders zouden werken."

Tactiek

Een andere mogelijkheid is dat het een tactiek is van een verdachte tijdens een verhoor. "Dat gebeurt wel vaker. Want als iemand zegt zich niets te kunnen herinneren, kun je als politie ook niet doorvragen."
Als voorbeeld noemt hij een zaak in Assen waarbij de verdachte is vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Na een fikse ruzie over een echtscheiding claimde de man dat het zwart werd voor zijn ogen en pas weer bij kennis te zijn gekomen met zijn handen om haar hals. Het is heel onwaarschijnlijk dat die man zich echt niets meer herinnert", zegt Van Koppen. "Maar de tactiek kan dus wel werken."

Drank en drugs

Geheugenverlies kan ook een verklaring zijn voor het vergeten van een misdaad of traumatische gebeurtenis. "Daarvoor zijn verschillende oorzaken", zegt Van Koppen. "Acuut geheugenverlies zie je vaak bij een ongeval, waarbij hersenletsel is opgetreden. Meestal weten mensen dan niets meer van het ongeval zelf, maar kan dit in de loop van de tijd wel weer terugkomen." Een andere oorzaak van geheugenverlies is het gebruik van drank en drugs. "Je hersenen registreren door alle chemicaliën de gebeurtenis dan onvoldoende."
Zie ook: