Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Relschoppers boerenprotest bij huis stikstofminister voor de rechter

In juni voerden boeren actie bij de woning van stikstofminister Van der Wal
In juni voerden boeren actie bij de woning van stikstofminister Van der Wal © ANP
ZUTPHEN - Elf deelnemers aan de boerenprotesten voor het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal in Hierden moeten zich vrijdag voor de rechter in Zutphen verantwoorden. Het protest in juni liep daar uit de hand en ontaardde in geweld. Het Openbaar Ministerie eist tegen de eerste acht verdachten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 120 uur.
Het was de tweede keer die maand dat boeren het huis van de minister in het Gelderse Hierden opzochten. Op 10 juni reden boeren op een twintigtal trekkers naar haar woning om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet die toen naar buiten waren gekomen. Dat protest verliep vreedzaam.

Onveilige situatie

Anders was dat ruim twee weken later toen actievoerders bij het huis van Van der Wal door een afzetting van de politie braken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Bij die actie is zeker een politieauto vernield.
De verdachten zijn in beeld gekomen nadat de politie foto's van hen online had gezet. Eerst gebeurde dat onherkenbaar, zodat ze zelf de kans kregen zich te melden. Zodra dat niet binnen afzienbare tijd was gebeurd, zou de politie de foto's herkenbaar online zetten. Uiteindelijk deden elf vermeende relschoppers dit.
Tien van hen verschijnen vrijdag in het openbaar voor de rechter. De zaak tegen de elfde, minderjarige, verdachte wordt als laatste die middag achter gesloten deuren behandeld.
Het Openbaar Ministerie eist vrijdag tegen de eerste acht verdachten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 120 uur. De rechtbank verwacht dat de politierechter rond 17.30 uur een uitspraak doet in de zaak van de elf verdachten.

Geweld en vernieling

Ze worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. De rechtbank in Zutphen trekt de hele dag uit voor de zaken. Het zijn niet de eerste boeren die vanwege de protestacties voor de rechter verschijnen.
Door de ongeregeldheden werd de buurt van stikstofminister Christianne van der Wal flink opgeschrikt. Er was na de protesten nog politie aanwezig en er stond een bewakingscamera, om de kans op herhaling te voorkomen.

Zie ook: