Achterhoek

Gesneuvelde Ben kon niet tegen onrecht, zegt zijn moeder

Charkov in Oekraïne op de dag dat Ben zich aansloot bij het vreemdelingenlegioen.
Charkov in Oekraïne op de dag dat Ben zich aansloot bij het vreemdelingenlegioen. © Depositphotos
WINTERSWIJK - Een Achterhoeker die vocht in het Oekraïense vreemdelingenlegioen tegen de Russen is overleden aan de gevolgen van een zwaar bombardement. De Italiaans-Winterswijkse Benjamin Giorgio Galli werd slechts 27.
Italiaanse media meldden het overlijden van de Winterswijker die oorspronkelijk uit de regio Varese komt, eerder deze week. Zijn ouders, een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, zijn in Oekraïne om het lichaam van hun zoon te repatriëren. Het is de bedoeling dat hij wordt bijgezet in het familiegraf in Italië, meldt de Gelderlander.
De 27-jarige Nederlandse Italiaan stierf volgens de Italiaanse krant Il Riformista aan hoofdletsel door een clusterbom, opgelopen bij een bombardement in de buurt van Charkov.
Op Facebook rouwt de vader om de dood van zijn zoon, maar toont zich ook strijdbaar en vastberaden om de Russen 'terug te betalen wat ze met mijn zoon hebben gedaan!'

Liefdevolle reacties

In Italië woont een deel van de Winterswijkse familie van de man met de roepnaam Ben, onder wie zus Anna. Ze krijgt liefdevolle reacties op haar post op Facebook. "Gecondoleerd Anna met zo'n onherstelbaar verlies, een knuffel", reageert iemand. "We verloren een gevallen held die de vrijheid van het Oekraïense volk verdedigde. Innige deelneming aan alle familieleden", schrijft een ander. En Monica schrijft in het Italiaans geen woorden te hebben.
Ik zal onze eindeloze gesprekken erg missen
Achterhoekse vrienden halen op Facebook herinneringen aan Ben op. "Denk aan de mooie herinneringen die we met hem hebben", reageert een van hen. "Een groot hart, vriend, broer. Ik zal onze eindeloze gesprekken erg missen", zegt een ander.
Tot voor kort werkte Ben Galli bij een Winterswijks transportbedrijf, maar begin maart meldde hij zich bij het Oekraïense vreemdelingenlegioen. "Hij was daar niet om de held uit te hangen”, zegt zijn moeder Mirjam in de Gelderlander.

Kritiek op Bens keuze

Waar je blijken van medeleven op sociale media en steunbetuigingen vindt, stuit je ook op de keerzijde. Onder een bericht van het Italiaanse persbureau ANSA schrijft ene Gianni: "Hij was er om meer levens te nemen, vandaag was het zijn beurt. Geen heldendaad, het motief is gewoon geld verdienen."
La Repubblica beschrijft Anna Galli's 'urenlange' pogingen om beledigingen op Facebook aan het adres van haar broer te pareren, reageerders die vonden dat Ben een huurling was of een slachtoffer van NAVO-propaganda: "Het is niet waar, hij wilde vrede. We offeren onszelf op voor wat we zouden willen en betreuren het om onwetende en ongevoelige mensen te zien die schrijven zonder iets te weten. Hij was mijn broer, de enige persoon die altijd dicht bij me is geweest."
De Italiaanse krant Il Riformista citeert Bens ouders: "We waren het met hem eens. We zijn hem dankbaar. In Europa zouden we dat allemaal moeten zijn."

'Met zijn metgezellen sprak hij over de dood'

"Hij kon het onrecht dat het Oekraïense volk ervaart niet verdragen. Met zijn metgezellen sprak hij over de dood, ze vertelden elkaar dat zelfs als het risico groot was, het de moeite waard was om aan de goede kant te staan", aldus zijn moeder Mirjam in de Corriere della Sera.