Gelderse Vallei

Tienduizend computers verwarmen duizend huizen

EDE - De restwarmte van datacentrum BIT in Ede wordt gebruikt om duizend extra woningen aan te sluiten op het warmtenet. De warmte van de ruim tienduizend pompende en stampende servers ging voorheen verloren via de buitenlucht.
Leg je hand eens op een computer die hard werkt en je voelt dat er warmte vanaf komt. Bij datacentrum BIT in Ede kennen ze dit fenomeen ook, maar dan in het groot. Om oververhitting en schade aan de computers te voorkomen, is koeling essentieel.
“In onze koude delen van het datacentrum is het zo’n 24 graden, maar aan de warme kant halen we temperaturen tussen de 30 en 35 graden”, vertelt Alex Bik, chief technology officer bij BIT.

Omgekeerde centrale verwarming

De koeling vindt volgens Bik plaats via een reusachtige omgekeerde centrale verwarming. “Thuis heb je buizen waar warm water doorheen stroomt en daar verwarm je het huis mee. Maar in het datacentrum hebben we buizen waar koud water doorheen stroomt en daar koelen we alles mee. Aan het einde van de rit door de buizen is het koude water opgewarmd tot zo’n 19 graden."
Om de warmte af te voeren, betaalt het datacenter geld aan Warmtebedrijf Ede. Bik geeft toe dat dit lijkt op een rare constructie: “Maar als wij zelf moeten koelen met onze huidige koelinstallatie dan zijn we aan stroom en afschrijving van de apparatuur veel meer kwijt.”

Uniek project in Gelderland

Warmtebedrijf Ede gebruikt het geld om de restwarmte van 19 graden op te warmen tot een temperatuur die hoog genoeg is om huizen en bedrijven warm te stoken. Directeur Valentijn Kleijnen van het Warmtebedrijf spreekt van een uniek project in Gelderland.
“Dit is een prachtige stap in de Edese warmtetransitie. Het warmtenet heeft er een duurzame warmtebron bij en dit maakt het net nog groener en robuuster", klinkt het.
De restwarmte van het datacentrum ontlast volgens Kleijnen het toch al overvolle Edese elektriciteitsnet. "We hoeven nu duizend extra woningen niet via elektrificatie aardgasvrij te maken."

Duurzame toekomst

Het Warmtebedrijf levert nu al aan zo’n 7.500 woningen warmte. Daar komen nu duizend extra woningen bij.
Maar volgens Kleijnen zit er nog meer duurzame warmte aan te komen. “We kijken of we ook bij andere bedrijven restwarmte kunnen ophalen. Daarnaast loopt er een project om te kijken of we aardwarmte van 1,5 à 2 kilometer diepte kunnen winnen via geothermie.”
Datacentrum BIT begon in 1996 in een flat in de Edese wijk Veldhuizen. In 2006 zijn ze verhuisd naar het bedrijventerrein in het zuidwesten van Ede. Het is een van de grootste datacenters in Nederland die ook daadwerkelijk in Nederlandse handen is. Vanuit BIT draaien onder meer de backoffices van bedrijven als Delta, Dr. Oetker en Tele2.