Arnhem en omstreken / Achterhoek

Neder-Betuwe kent minste donorregistraties, zo staat jouw gemeente ervoor

Keuzeformulier donorregistratie
Keuzeformulier donorregistratie © ANP
ARNHEM - Toestemming. Geen toestemming. Of: iemand anders beslist. In totaal hebben 4,8 miljoen mensen in ons land inmiddels doorgegeven in het Donorregister dat zij toestemming geven voor orgaandonatie. Bekijk hier hoeveel mensen in jouw gemeente na hun dood een orgaan zouden willen afstaan.
Renkum en Oost Gelre zijn de gemeenten in Gelderland met het hoogste aandeel volwassenen dat een eigen keuze heeft ingevuld in het Donorregister: wel of geen toestemming voor orgaandonatie. In beide gemeenten heeft 81 procent van de volwassenen dat gedaan. Ze behoren daarmee tot de top in Nederland.
Alleen het Brabantse Goirle scoort met 82 procent iets hoger. Landelijk gaf 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een keuze door. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister van 1 januari 2022.

Gelderland voert lijst aan

Als we vervolgens kijken naar het percentage volwassenen dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie, is Neder-Betuwe de gemeente met het laagste percentage: 21 procent.
Maar de provincie Gelderland kent ook de gemeenten waarin relatief de meeste inwoners wel expliciet toestemming voor orgaandonatie geven: in Rozendaal en Oost Gelre geeft 46 procent van de volwassenen toestemming. Daarmee zijn het van heel Nederland de gemeenten waarin het grootste aantal volwassenen kiest voor orgaandonatie.
Bekijk hier hoe groot het percentage is in jouw gemeente:

Donorwet

In de Donorwet van 1 juli 2020 is geregeld dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder, wanneer zij zelf geen keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de registratie ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. In de vorige Donorwet moest nog expliciet een keuze worden gemaakt.