Achterhoek

Duitsers komen nu juist massaal hier tanken

Langs de grens zie je steeds meer Duitse kentekens aan de pomp.
Langs de grens zie je steeds meer Duitse kentekens aan de pomp. © Omroep Gelderland
DE HEURNE - Waar Nederlanders de afgelopen weken de grens overstaken om zo goedkoop mogelijk de tank vol te kunnen gooien, is het nu de omgekeerde wereld. Juist in Nederland is tanken nu een stuk goedkoper.
"De prijs is hier veel gunstiger dan in Duitsland, dus dat loont", zegt een Duitse bestuurder aan de pomp in De Heurne. Een andere automobilist die de grens is overgestoken vult aan: "Benzine is hier 4 of 5 cent goedkoper per liter. Als je lpg tankt is het verschil nog veel groter, wel 15 cent."
De Nederlandse pomphouder Gerrit Heinen kijkt met een grote glimlach op zijn gezicht toe hoe Duitsers af en aan rijden. Zijn tankstation in De Heurne trekt al dagen veel oosterburen. "Het is nu 50/50 qua klanten", zegt Heinen. De helft is nu Duits, en dat was even geleden echt wel anders. Daardoor is het echt de hele dag door druk."

Accijns verlaagd

"Eerst was het in Duitsland juist goedkoper, maar daar zijn de prijzen nu juist verhoogd." Het Nederlandse kabinet heeft de accijns op benzine, diesel en lpg tijdelijk verlaagd met 21 procent. Dit is ingegaan op 1 april 2022 en duurt tot en met juli 2023.
Nederlandse tankstations aan de grens worden overspoeld door Duitsers
"Ik ben hier wel blij mee", zegt de pomphouder. Dat het ineens storm loopt, begrijpt hij wel. "Prijzen gaan omlaag, dus dan komen mensen daarop af. Vooral nu alles hartstikke duur is, gaan mensen op zoek naar de goedkoopste plek voor hun brandstof. Dat is nu hier."