Achterhoek

Tonny fietst in een banaanfiets duizend kilometer naar Frankrijk

Tonny is klaar voor zijn fietstocht naar Frankrijk voor het goede doel.
Tonny is klaar voor zijn fietstocht naar Frankrijk voor het goede doel. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Tonny Stoltenborg (69) uit de Achterhoek gaat komende maand twintig dagen aandacht vragen voor duurzaamheid. Dat doet hij niet zomaar: hij wil geld inzamelen voor de aanleg van een voedselbos in Winterswijk.
Tonny vraagt de aandacht op een bijzondere manier, want hij gaat in twintig dagen tijd fietsend naar Grenoble in Zuid-Frankrijk - en niet op een elektrische fiets, maar een oranje velomobiel, in de volksmond banaanfiets.
"Ik heb hem inmiddels vier jaar en hij bevalt heel goed", zegt Tonny, die er inmiddels al behoorlijk wat kilometers op heeft zitten. De tocht die hij nu gaat maken is bijzonder, want de afstand tot Grenoble bedraagt liefst duizend kilometer. Tijdens de fietstocht wil hij aandacht vragen voor duurzaamheid. "Ik wil met mensen die ik onderweg ontmoet praten over duurzaamheid. Bijvoorbeeld met een burgemeester of met kinderen", zo vertelt hij. "Daar maak ik dan filmpjes van en die zet ik op mijn website."
Ik ben heel erg blij met wat de gemeente Winterswijk doet en ik draag er graag aan bij om het verhaal over duurzaamheid verder te verspreiden
Tonny Stoltenborg

Geld inzamelen voor nieuw voedselbos

Waarom Tonny dit doet? Hij zegt al heel erg lang bezig te zijn met duurzaamheid, natuur en milieu. Tonny heeft al voor verschillende instanties gewerkt. "Ik wil de wereld goed achterlaten voor het nageslacht en daarom ook iets concreets doen."
In Winterswijk moet een voedselbos aangelegd worden en aan de fietstocht naar Frankrijk heeft Tonny een crowdfunding gekoppeld. Voor dat voedselbos moet 1 miljoen euro bij elkaar worden gebracht. "Ik wil in Winterswijk graag een voedselbos van 10 hectare aanleggen. Hiermee wil ik aan onder andere boeren laten zien, hoe je dat zou kunnen gaan doen. De afstand van Winterswijk naar Grenoble is ongeveer duizend kilometer. Dat is 1 miljoen meter. Per meter zou ik dus graag een donatie van 1 euro ontvangen."
Tonny fietst duizend kilometer voor goed doel

Waarom naar Grenoble en niet naar Parijs?

Grenoble is niet voor niets gekozen. Eind oktober vindt daar namelijk de Green Leaf-bijeenkomst plaats. Hier worden de nieuwe genomineerden bekend gemaakt voor de European Green Leaf Award. Dat is een prijs die de gemeente Winterswijk precies een jaar geleden won.
Wat is Green Leaf Award?
De Europese Unie heeft deze wedstrijd in het leven geroepen, omdat vergroening en verduurzaming van steden en dorpen nodig is. De winnaar mag zich de groenste gemeente of stad van Europa noemen. Er zijn twee categorieën: de EU Green Capital Award en de EU Green Leaf Award. Steden met meer dan honderdduizend inwoners komen in aanmerking voor de Green Capital Award en de winnaar van die prijs ontvangt 600.000 euro. Sinds 2015 kunnen ook gemeente die tussen de twintigduizend en honderdduizend inwoners hebben een prijs winnen. Dat is de Green Leaf Award. Deze prijs wordt door maximaal twee gemeenten gewonnen en levert 200.000 euro per gemeente op. Winterswijk won vorig jaar de Green Leaf Award.
"Die prijs hebben we gewonnen omdat we goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid", zegt wethouder Gosse Visser. "Wat vooral opviel bij de jury, is dat veel initiatieven van onderop zijn opgepakt."
De prijs betekent ook een grote verantwoordelijkheid. "Als gemeente moet je ook je verhaal verder verspreiden. Daarom is er komende maand een tweedaags congres."

Regentonnenactie

Winterswijk heeft met het winnen van de award ook een geldbedrag toegekend gekregen: 200.000 euro. "We hebben hiermee al een aantal mooie dingen gedaan: zo hebben we bijvoorbeeld een regentonnenactie gehad. Inwoners konden gratis een regenton krijgen. Daarnaast is er komende zondag een grote vintage markt in het centrum van Winterswijk. Deze Green Leaf Vintage Markt staat in het teken van duurzaamheid. Inwoners kunnen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met duurzaamheid. Ook kunnen mensen terecht met al hun vragen op het gebied van energie besparen."
Daarnaast wordt er met inwoners gekeken wat er nog meer met het geld gedaan zou kunnen worden, want het is nog niet op. Er is inmiddels ongeveer 80.000 euro gebruikt en dat betekent dus dat ruim de helft nog over is.

Fiets jij ook mee?

Terug naar Tonny in zijn oranje fiets. Hij is trots op Winterswijk. "Ik ben heel erg blij met wat de gemeente doet en ik draag er graag aan bij om het verhaal over duurzaamheid verder te verspreiden."
Tonny vertrekt op 6 oktober vanuit Winterswijk. "In principe fiets ik natuurlijk alleen. Er is een aantal mensen die hebben aangegeven dat ze in het begin een stukje meefietsen. Daarnaast zijn er ook mensen die halverwege een keer aanhaken. Maar iedereen is natuurlijk welkom om met me mee te fietsen."