Arnhem en omstreken

Arnhem wil zelf schuldhulpverlening gaan regelen na onvrede

De gemeente Arnhem wil schuldhulp zelf gaan doen.
De gemeente Arnhem wil schuldhulp zelf gaan doen. © ANP
ARNHEM - Arnhem gaat onderzoeken of de gemeente vroegsignalering bij financiële problemen en schuldhulpverlening in eigen beheer kan gaan doen. De onvrede onder inwoners over de huidige schulddienstverlener PLANgroep neemt toe, blijkt uit onderzoek.
Vorig jaar raakte PLANgroep in opspraak vanwege de grote achterstanden en 'ellenlange wachttijden'. De gemeente wil meer grip op de kwaliteit van de dienstverlening, laat wethouder Mark Lauriks weten.
Lauriks laat nu onderzoeken wat ervoor nodig is om de verschillende taken door de gemeente zelf uit te laten voeren. Dat zal verstrekkende consequenties hebben, realiseert de wethouder. Zo zal er expertise en een organisatie nodig zijn die de gemeente nu niet heeft. Lauriks verwacht hier zeker twee jaar voor nodig te hebben.

Aanbieders haakten af

In de tussentijd blijft PLANgroep de schulddiensterverlener van de gemeente. Omdat Arnhem gezien de plannen om het zelf te gaan doen geen langere looptijd kon bieden dan twee jaar, haakten andere aanbieders af. Wel heeft de gemeente afspraken gemaakt met PLANgroep om het niveau van de hulpverlening op te krikken. Zo krijgt een inwoner één aanspreekpunt voor zijn hele traject en komen er meer mogelijkheden voor persoonlijk contact.
Volgens de gemeente zijn de achterstanden bij PLANgroep inmiddels weggewerkt, de wachttijden opgelost en zitten de klachten weer op een 'acceptabel niveau'. Bovendien zouden mensen die bij PLANgroep terecht zijn gekomen na afloop wel meer tevreden zijn dan mensen die al schuldhulp kregen.