Rivierengebied

Poppy's gezet op Britse oorlogsgraven: 'De rillingen gaan door je lijf'

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
HETEREN - Na twee jaar zijn woensdag poppy's gezet op de Britse oorlogsgraven in Heteren, Driel en Slijk-Ewijk. De roodkoperen herdenkingsklaprozen zijn gemaakt door leerlingen van een middelbare school in Elst.
"Vandaag is het dan eindelijk zover", zegt Cees Pronk, initiatiefnemer van de herdenking, die de rozen twee jaar geleden al maakte met de leerlingen. Door corona konden de poppy's toen niet geplaatst worden.
Nu dus wel, door 17 schoolkinderen. "Heel bijzonder", aldus Pronk. "Dan gaan de rillingen door je lijf heen. Ze deden het geweldig, zeer respectvol."
Bekijk hier hoe de poppy's geplaatst werden in Heteren:
Poppy's eindelijk bij oorlogsgraven Heteren geplaatst

'Je ziet het binnenkomen'

De poppy's werden gelegd onder toeziend oog van de burgemeester van de gemeente Overbetuwe. Patricia Hoytink-Roubos mocht zelf de eerste klaproos zetten.
Zij is trots. "Het is een mooi initiatief om techniek-onderwijs te combineren met een hele belangrijke geschiedenis." Het plaatse was een unieke ervaring, vertelt ze. "Je ziet het binnenkomen. Ze praten er met elkaar over."
De herdenkingsklaproos werd in eerste instantie gebruikt om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar later ook om bij Britse gevallenen in andere gewapende conflicten stil te staan.