Arnhem en omstreken

Iedereen welkom in uniek aanloophuis: 'Er was hier behoefte aan'

De wijk weet de weg naar het Aanloophuis wel te vinden
De wijk weet de weg naar het Aanloophuis wel te vinden © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is pas twee maanden open, maar de bewoners van de Arnhemse wijk Het Broek weten de weg naar het aanloophuis al goed te vinden.
"Het is heel belangrijk voor de mensen hier. Het is internationaal, alles door elkaar. Elke middag van 12.00 tot 14.00 uur kun je hier koffie drinken. We gaan heel leuk met elkaar om", vertelt buurtbewoner Henk Stinissen.
Het aanloophuis is ontstaan vanuit zorgorganisatie Yes & You. De winst die daarmee wordt gemaakt vormt de financiële basis. "Er was hier behoefte aan, meer dan de zorg kan bieden", zegt Chantal Artz van Aanloophuis Broek. "Welzijn en aandacht vooral. Wij hebben het aanloophuis genoemd, omdat iedereen hier letterlijk kan komen aanlopen."
Zo gaat het eraan toe in het aanloophuis:
Een ongesubsidieerd buurthuis? Het kan

Verscholen achter de deuren

Het werkt tot nu toe super, zegt Chantal. "Het doordeweekse koffie-uur wordt al drukbezocht. Mensen hebben hier echt behoefte aan. Er zit hier heel veel verscholen achter de deuren. Zoveel mensen willen graag wat aanspraak en leuke dingen doen."
De wijk wordt zo alleen maar beter
Henk geniet van alle activiteiten. "We hebben bingo en proberen een kaartclub op te zetten. Er is wel een ander buurthuis in Het Broek, maar het is hier veel gezelliger. Ik heb er echt schik in. De wijk wordt zo alleen maar beter. Hier komen echt de mensen van ons. Er komen steeds nieuwe mensen."

Luisteren naar de mensen

Er zijn vrijwel dagelijks ook andere activiteiten, zoals yoga, fitness, gitaarles, een koor en een cursus Spaans. "We willen nog veel meer", zegt Chantal. "Van taallessen tot huiswerkbegeleiding en theateractiviteiten. In de herfstvakantie hebben we een project Kunst Kieken in Broek. We hebben zoveel plannen, maar luisteren ook vooral naar de mensen hier, wat zij willen."
Wij doen dit met eigen financiering
Maar subsidie van de gemeente is er nog niet. "Wij doen dit vanuit eigen initiatief met eigen financiering. We krijgen wel donaties en er zijn mensen die ons financieel ondersteunen. Maar subsidie is zeker welkom. Ze hebben ons al op het oog. Iedereen is welkom om te komen kijken. We nodigen ook veel organisaties uit en de overheid zeker", aldus Chantal Artz.