Arnhem en omstreken / Liemers

Armoede drijft Veronic tot wanhoop: 'Ik weet niet hoe het verder moet'

Veronic kan niet meer rondkomen van 15 à 17 euro per dag.
Veronic kan niet meer rondkomen van 15 à 17 euro per dag. © Omroep Gelderland
DOESBURG - "Ik kan geen patatje halen of een pizza bestellen. Ik kan geen nieuwe schoenen kopen, dat geld heb ik gewoon niet meer," zegt Veronic uit Doesburg. Ze is een zogenaamde 'nieuwe arme', haar inkomen is ineens niet meer genoeg om van rond te komen. Het zijn de stijgende prijzen die Veronic en anderen wanhopig maken over hun toekomst.
Jarenlang werkte Veronic Hermans zich een slag in de rondte. Tot nu toe lukte het altijd om de rekeningen te betalen en haar twee zoons te eten te geven, zij het van 15 à 17 euro per dag. De laatste maanden lukt het Veronic echter niet meer de eindjes aan elkaar te knopen.
"Het was geen vetpot, maar ik redde het wel. Maar de prijzen stijgen. En nu mijn oudste 18 is geworden, vallen er ook toeslagen weg. En dan die energiekosten naar meer dan 400 euro: Ik lig er gewoon wakker van", zegt ze.
Kijk hier hoe Veronic te maken krijgt met nieuwe armoede:
Veronic heeft te maken met nieuwe armoede

Scholen moeten signaleren

De nieuwe armen vormen een snel groeiende groep mensen die, ondanks de aanwezigheid van inkomen, de financiële eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. Niet alleen minima, maar ook middeninkomens melden zich steeds vaker bij hulpinstanties.
Bij Stichting Leergeld in Arnhem zijn ze wel wat gewend. Maar volgens Anne-Yfke Sleurink gaat het tegenwoordig om veel méér dan een aanvraag voor schoolboeken. "We krijgen aanvragen van alle kanten. En wat opvalt, is dat mensen hun zelfvertrouwen en rust kwijt zijn. Want het doet wat met je hoor, als je in de armoe zit. Die stress straalt natuurlijk ook af op het hele gezin. Kinderen zijn daar de dupe van. Eigenlijk moeten scholen een manier gaan vinden om armoede onder hun leerlingen te signaleren."
Straks kan ik de huur niet meer betalen
"Je kunt niet leren als het thuis een chaos is en je niet genoeg te eten hebt", legt Sleurink verder uit. "Want dat is nu wel het geval. Naast een schoolbijdrage voor een fiets, telefoon, laptop of schoolboeken proberen we daarom ook de ouders weer op het goede spoor te zetten. De problemen binnen gezinnen worden dus steeds complexer."
Anne-Yfke Sleurink van Stichting Leergeld Arnhem.
Anne-Yfke Sleurink van Stichting Leergeld Arnhem. © Omroep Gelderland
"Er is in deze tijd veel meer aan de hand dan wat geldtekort", aldus Sleurink. "En ja, we krijgen steeds meer aanvragen. Zelfs zó veel, dat we met een personeelstekort zitten. Het is maar de vraag of we genoeg geld kunnen aantrekken om al die aanvragen te kunnen afhandelen."

'Ik weet het niet meer'

Veronic doet ondertussen wat ze kan. "De automatische incasso heb ik al stopgezet. Ik betaal het energiebedrijf gewoon het voorschot dat ik altijd betaalde. Die hoge prijzen, daar kan ik echt niets mee. Het is wel belangrijk dat je iets blijft betalen, dan kunnen ze je niet afsluiten.
"En zo is het bij heel veel meer mensen. De regering doet te weinig en te laat. Straks kan ik de huur niet meer betalen, buiten mijn schuld om. Hoe het verder moet? Zeg het maar, ik weet het niet meer. Ik heb al een afspraak gemaakt met de schuldhulpverlening. Maar uiteindelijk kunnen die mensen ook geen wonderen verrichten. En ik kan mijn aflossingen nu al niet betalen", besluit ze.