Arnhem en omstreken

Huwelijksreis is nachtmerrie: 'Het zwembad is zwart, alles is kapot'

Nadine en Bram zijn in de Dominicaanse Republiek, waar orkaan Fiona huis heeft gehouden.
Nadine en Bram zijn in de Dominicaanse Republiek, waar orkaan Fiona huis heeft gehouden. © Eigen foto
ARNHEM - De huwelijksreis van Bram en Nadine Meijer is er één om nooit te vergeten. Maar niet omdat die zo romantisch is. Het pasgetrouwde stel uit Arnhem is namelijk op vakantie in de Dominicaanse Republiek, waar de orkaan Fiona flink huishoudt.
10 september stapten Bram en Nadine in het huwelijksbootje, een paar dagen later zaten ze in het vliegtuig. Op naar het Caraïbisch gebied: witte stranden, palmen en een helderblauwe zee.
Nadine en Bram op het huwelijksfeest, een kleine twee weken geleden.
Nadine en Bram op het huwelijksfeest, een kleine twee weken geleden. © Eigen foto
Inmiddels is van dat droombeeld nog maar weinig over. Fiona heeft een enorme ravage achtergelaten op het eiland. Op de Dominicaanse Republiek en het naastgelegen Puerto Rico vielen zeker drie doden door de orkaan.
We gingen er vol vertrouwen naartoe
"Van tevoren hadden we bij het reisbureau nog naar het orkaanseizoen gevraagd. Maar de laatste zware orkaan was alweer 18 jaar geleden. Dus wij gingen er vol vertrouwen naartoe", vertelt Nadine vanaf het strand in de Dominicaanse Republiek.
Afgelopen zondag kreeg ze door dat er iets aan de hand was. Terwijl haar kersverse man in een sportcafé naar AZ tegen Ajax aan het kijken was, ging Nadine naar het strand. "Alle bedjes waren weg en de security en politie stonden er. Die spraken geen Engels, maar via Google Translate begreep ik dat er een storm aankwam", vertelt de Arnhemse.

Kokosnoot weg

Dat het echt serieus was, zag ze eenmaal terug langs het zwembad bij hun hotel. "Als het waait, hangt er een kokosnoot die heen en weer waait. Is het mooi weer, wordt hij blauw gemaakt. Maar bij een orkaan wordt de kokosnoot van het bord gehaald."
Dat laatste was dus nu het geval. "Toen Bram aan kwam lopen, begreep hij niet meteen waarom ik opstond. Tot iedereen zag wat er aan de hand was en het zwembad leegliep."

Hotel stroomt vol water

Er volgden volgens haar een paar hele heftige uren in de hotelkamer. Tot diep in de nacht stormde het. "We zaten vol adrenaline. Wat staat je te wachten? Ik had een vluchtkoffer gemaakt. Op een gegeven moment waren er geen palmbomen meer te zien."
De ravage in het hotel is gigantisch.
De ravage in het hotel is gigantisch. © Eigen foto's
Het hotel liep vol met water. "We zijn Nederlanders, dus we hebben met z’n tweeën gigantische dijken gemaakt van handdoeken. En we hebben staan scheppen op het balkon. Onze kamer is daardoor bespaard gebleven. Verder was de hele derde verdieping ontruimd", aldus Nadine.
Het zwembad is volledig zwart
Niet alleen in het hotel is het een enorme ravage. "Alles ligt om. De palmbomen, echt gigantische bomen waar we in ons bos jaloers op zouden zijn. Het zwembad is volledig zwart. Daken zijn eraf gevlogen. De waterschade is gigantisch. Echt alles is kapot."
Nadine vindt het vooral pijnlijk voor de eilandbewoners. Landinwaarts is de schade namelijk nog groter, op sommige plekken staan mensen tot hun heupen in de modder. "De mensen doen nog steeds alles voor ons. Ze staan superhard te werken, terwijl thuis alles kapot is."
Voorlopig blijft ze samen met haar man in het hotel aan zee. "Het hotel is van steen en staat als een van de weinige nog overeind. Dus we kunnen het beste hier blijven tot onze terugvlucht."
Bekijk de beelden uit de Dominicaanse Republiek:
Huwelijksreis valt in het water