Gelderland

Meer zonnepanelen niet meteen de oplossing, we moeten minder energie gaan verbruiken

Jan Emmerzaal, regisseur van het Gelders Energieakkoord
Jan Emmerzaal, regisseur van het Gelders Energieakkoord
ZUTPHEN - We stoten in Gelderland met zijn allen steeds minder CO2 uit, het energiegebruik daalt en we winnen steeds meer energie uit hernieuwbare bronnen. Toch hebben we de klimaatdoelen niet gehaald. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde monitor van het Gelders Energieakkoord (GEA) over het coronajaar 2020.
Dat jaar staat in ons geheugen gegrift als het jaar dat thuiswerken vanwege coronamaatregelen de norm werd. En dat zien we volgens Jan Emmerzaal van het GEA terug in de cijfers. “Mobiliteit is met 13 procent ten opzichte van 2019 de grootste daler qua energieverbruik. Maar we moeten dit wel zien als incidentele meevaller. Want sinds de maatregelen zijn opgeheven zien we dat iedereen weer massaal de auto instapt.”
Het Gelders Energieakkoord is een netwerk van zo’n 250 organisaties binnen Gelderland. Het gaat om zowel overheden zoals de provincie en gemeenten, maar ook bedrijven en kennisinstellingen. In 2015 hebben deze partijen een akkoord gesloten om toe te werken naar 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 (ten opzichte van 1990) en een klimaatneutrale provincie in 2050.
Emmerzaal werkt bij het GEA als regisseur. “Dat houdt in dat ik alle partijen op een lijn probeer te krijgen om gezamenlijk onze doelstellingen te halen. Het klopt dat we de doelstellingen in 2020 niet hebben gehaald. Door de oorlog zijn de energieprijzen enorm gestegen. Dit is bijzonder vervelend en brengt veel partijen in financiële problemen. De nadruk moet echt komen te liggen op energiebesparing. Blijkbaar is de klimaatcrisis niet de belangrijkste drijfveer om het roer om te gooien."

Verslaafd aan energie

In onze maatschappij zijn we volgens Emmerzaal verslaafd geraakt aan energie. “Het is een goede parallel, want mensen die verslaafd zijn hebben moeite om dat te herkennen en erkennen. We zijn bijzonder afhankelijk geworden van energie. Mobiliteit, internet en alle communicatie valt en staat met het beschikbaar hebben van voldoende energie.”
Om uiteindelijk klimaatneutraal te worden in 2050 moeten we volgens Emmerzaal nog minder energie verbruiken. “Dat wordt weleens verward met de grotere inzet van hernieuwbare energie. Maar meer zonnepanelen en windmolens betekent niet dat je energie bespaart, alleen dat je de noodzakelijke energie ergens anders vandaan haalt.”

Bespaartips

Het ‘laaghangende fruit’ om minder energie te verbruiken is volgens Emmerzaal eenvoudig aan te wijzen. “Werk thuis wanneer dat kan, zet de thermosstaat lager, laat verlichting niet de hele nacht branden en zet zomers de airco niet op standje maximaal. Het zit in heel veel kleine dingen die er langzaam zijn ingesleten en het wordt pijnlijk zichtbaar wat dat kost.”
Met de hoge energieprijzen hoopt Emmerzaal dat de Gelderse winkelstraten er vanaf nu anders uit zullen zien. “Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat winkeldeuren de hele dag door open staan. Het levert bijzonder veel discussie op als je hierover begint. Maar kijk je naar landen als Frankrijk en Duitsland dan wordt dat door de overheid als maatregel gewoon opgelegd.”

GEA-doelen

  • Jaarlijks wil het GEA 1,5 procent minder energie gebruiken. In 2020 was dat gemiddeld 1 procent.
  • In 2023 wordt 16 procent van het energiegebruik duurzaam opgewekt. In 2020 was dat 8 procent.
  • In 2030 is er 55 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990. In 2020 was dat 29,2 procent.