Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Er dreigt een nieuwe rechtszaak tegen de provincie om mountainbikepaden

Populair en omstreden: mountainbikers in het bos
Populair en omstreden: mountainbikers in het bos © Omroep Gelderland
BEEK - De kans is groot dat de provincie Gelderland opnieuw voor de rechter wordt gesleept vanwege mountainbikepaden. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap vindt dat de provincie moet ingrijpen bij de aanleg van honderden kilometers aan mountainbikepaden in de Achterhoek.
Volgens natuurbeschermers worden flora en fauna daarmee vernietigd en is dat in strijd met de wet. De provincie is al voor de rechter gesleept om af te dwingen dat ze gaat handhaven in een bosgebied in het Rijk van Nijmegen. De behandeling van die zaak laat al ruim een jaar op zich wachten, maar binnenkort wordt een definitieve zittingsdatum verwacht.

Tegen (inter)nationale wetgeving in

In beide gevallen speelt volgens de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uit Beek hetzelfde probleem. In kwetsbare, beschermde natuurgebieden worden mountainbikepaden aangelegd. Volgens de natuurbeschermers is dat tegen alle nationale en internationale wetgeving ter bescherming van de natuur in. De conditie van die gebieden in Nederland is volgens onderzoek in 90 procent van de gevallen matig tot zeer slecht.
In het Rijk van Nijmegen gaat het om het bosgebied Westermeerwijk ten oosten van Nijmegen. De paden waarover je met een mountainbike door de bossen kan crossen, moeten volgens de VNC allemaal weg. "Ik denk dat de rechter daar wel korte metten mee kan maken", zei Jaap Dirkmaat van de VNC daar toen over. "Als die werkelijk aan de wet toetst, hebben ze nul procent kans dat die paden mogen blijven."
Over Westermeerwijk kreeg de VNC van de provincie te horen dat die niet van plan was om in te grijpen, ondanks het verzoek tot handhaving. Een soortgelijk verzoek loopt nu voor de Achterhoek. Daar wordt hard gewerkt om van de Achterhoek een walhalla voor mountainbikeliefhebbers te maken. Inmiddels ligt er ruim 200 kilometer aan mountainbikepaden in dat deel van Gelderland, en nog meer kilometers zitten in de planning.

Duizenden hectares natuur verloren

De VNC schetst de provincie in een briefwisseling dat volgens de MTB-organisaties zelf de verstoring van soorten reikt tot 50 meter aan weerszijden van zo'n mountainbikepad. De natuurbeschermingsorganisatie rekent de Gelderse overheid voor dat het dan alleen al in de Achterhoek - met ruim 200 kilometer aan paden - gaat om 2000 hectare Gelders Natuurnetwerk (GNN) en Natura 2000-gebied.
De natuurbeschermers schrijven de provincie dat het bitter is om te moeten constateren dat overheden tegen de afspraken in doorgaan met het verder aantasten van de natuur, die al in een erbarmelijke staat verkeerd. "Dit gebeurt met een luchtigheid en een 'daar is het bos, leef je maar uit' mentaliteit, die een overheid als bevoegd gezag onwaardig is", stelt Jaap Dirkmaat. Wanneer handhaving net als in het Rijk van Nijmegen uitblijft zal de VNC de provincie voor een tweede maal voor de rechter slepen.
Mountainbike-organisaties verzetten zich al jaren fel tegen de stelling dat ze verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van kwetsbare natuur. Dirkmaat noemt de argumentatie om beschermd bos op te offeren voor mountainbikepaden 'op alle punten lek'. Als de rechter de VNC niet in het gelijk stelt, is nu al duidelijk dat ze naar de Raad van State zal stappen en desnoods naar het Europese Hof.

Zie ook: