Rivierengebied

Dijkversterking op windenergie, unieke operatie in de Betuwe

Bij het energiepark in Geldermalsen komt een laadplein voor zware elektrische machines
Bij het energiepark in Geldermalsen komt een laadplein voor zware elektrische machines © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Het is pionieren voor de aannemerscombinatie Mekante Diek die de dijk tussen Tiel en Waardenburg gaat versterken. Om uitstoot te voorkomen, wordt het werk namelijk zoveel mogelijk elektrisch uitgevoerd. De plaatselijke windmolens komen goed van pas om de machines op te laden.
Het is een unieke operatie waar de aannemers in de Betuwe voor staan. Hier en daar worden wel al elektrische graafmachines gebruikt, maar zo'n omvangrijke dijkversterking uitvoeren met een elektrisch machinepark is nog nooit vertoond.
"Er zijn nog weinig grote machines die elektrisch uitgevoerd zijn", vertelt realisatiemanager Tom Rensen. "Met verschillende partners proberen we die te ontwikkelen en dat is een hele grote uitdaging. Een shovel bijvoorbeeld. Die moet echt nog van scratch af opgebouwd worden. Een emissieloze damwandstelling -zo'n draadkraan- die moet ook nog ontwikkeld worden. Er zijn heel veel gesprekken nodig om dat samen tot een succes te maken."

Veel vermogen nodig

Maar volgens de laatste berichten gaat de elektrische dijkversterking echt lukken. Rensen: "Veertig machines komen er straks in de zomer te draaien. Die hebben elke dag zeer veel vermogen nodig om de dijkversterking uit te voeren."
En die stroom moet natuurlijk ergens vandaan komen. De coöperatie Betuwewind heeft hier samen met uitvoeringsorganisatie Avri een oplossing voor bedacht. Bij het energiepark van de Geldermalsense afvalinzamelaar komt een laadplein. De windmolens en zonnepanelen kunnen de zware machines zo direct van stroom voorzien.
"Het is een win-winsituatie", zegt voorzitter van Betuwewind Jan Jacob van Dijk. "De machines zijn overdag aan het werk. 's avonds wordt het materieel opgeladen. Op dat moment hebben huishoudens heel weinig elektriciteit nodig. Je ontlast het net en tegelijkertijd zorg je ervoor dat er nieuw materieel gebruikt kan worden om de vermindering van stikstof te realiseren."