Arnhem en omstreken

Krijgen Arnhemse minima wel of geen extra geld voor energie?: 'Paniekvoetbal'

Het Arnhemse college wil alle minima 250 euro extra energietoeslag geven.
Het Arnhemse college wil alle minima 250 euro extra energietoeslag geven. © ANP
ARNHEM - Arnhemse minima moeten 250 euro extra energietoeslag krijgen bovenop de maatregelen die het Rijk neemt, kondigde wethouder Mark Lauriks vorige week aan. De gemeenteraad moet er dan nog wel mee instemmen. Die vergadert woensdagavond over het voorstel. Een meerderheid lijkt wel bereid daar de benodigde 3,75 miljoen euro voor vrij te maken, maar er is ook weerstand.
Paniekvoetbal, vindt VVD'er Steffenie Pape het dat Arnhem vier dagen voor Prinsjesdag met een eigen oplossing in deze crisis meent te moeten komen. Na de aankondiging van de wethouder vorige week is er inmiddels ook meer duidelijk geworden over de kabinetsplannen, zoals een energietoeslag van 1300 euro voor de laagste inkomens en een prijsplafond voor de energierekening vanaf november.

Anders besteden

De maatregelen van het kabinet zullen 'echt direct effect hebben op de hoge energierekening', stelt Pape. "De vraag is: met welk doel geven we dit geld dan nog uit. Ik denk dat we dat beter kunnen besteden."
Ook Lea Manders van coalitiepartij Arnhem Centraal vindt het voorstel overbodig, gezien de landelijke ontwikkelingen. Zij zou liever zien dat het geld op een andere manier aan armoede wordt besteed, bijvoorbeeld voor maaltijden voor kinderen.
De overige coalitiepartijen tonen zich grotendeels wel enthousiast over de plannen, waardoor die vermoedelijk op een meerderheid kunnen rekenen. Al worden er slagen om de arm gehouden. Zo erkent Leo de Groot (Partij voor de Dieren) dat er onvoldoende zicht is of het echt nodig is om als gemeente die 250 euro extra aan minima te geven, bovenop de landelijke maatregelen. "Laten we dat bespreken tijdens de vergadering."

'Water aan de lippen'

Ook bij de oppositiepartijen DENK en CDA kan het plan in principe op applaus rekenen. "Goed en belangrijk dat de wethouder de urgentie inziet. Het water staat veel Arnhemmers aan de lippen", vindt Mustafa Bal (DENK). Wel wijzen beide partijen erop dat het probleem veel groter is dan alleen de laagste inkomens. Zij zien graag dat de steun wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld middeninkomens en ondernemers.
De wethouder gaf eerder aan daarvoor open te staan en vraagt input aan de raad, maar Bal is bang dat de 200.000 euro die hij voor ondernemers reserveert te weinig is om hen de winter door te helpen. Daarnaast moeten ook 'leraren, verpleegkundigen en politieagenten snel geholpen worden', vult Klaartje Koorn (CDA) aan.

'Volstrekt onvoldoende'

Volgens Gerrie Elfrink (SP) zijn de plannen van Lauriks niet verkeerd, maar 'volstrekt onvoldoende'. De partij is dan ook van plan om met veel verstrekkendere voorstellen te komen, waarbij Elfrink ook iets wil doen aan de rekeningen die de gemeente de inwoners zelf oplegt. Zo wil hij dat een ID-kaart voor de rest van dit jaar en volgend jaar helemaal gratis wordt. De afvalbelasting wil hij halveren voor burgers.
Verder wil Elfrink opnieuw het voorstel inbrengen om de energietoeslag ook aan studenten te verstrekken. Om dat te betalen wil Elfrink dat de tientallen miljoenen worden gebruikt die de gemeente van plan is uit te geven voor het opknappen van het Stadstheater, iets wat een raadsmeerderheid wel graag ziet gebeuren. Dat kans dat de SP-voorstellen het halen, is daarmee minimaal.