Gelderland

Een mega-evenement in onze provincie: dit moet je erover weten

Het WK Volleybal begint vrijdag in Arnhem.
Het WK Volleybal begint vrijdag in Arnhem. © Nevobo
ARNHEM - In totaal 100 wedstrijden, 24 landen en honderden miljoenen kijkers van over de hele wereld. Vanaf vrijdag is er een mega-evenement in Gelderland: het WK Volleybal voor vrouwen. Arnhem is de eerste week het epicentrum van het WK, waar in het GelreDome tientallen wedstrijden plaatsvinden. Lees hier alles wat je moet weten over het WK.
Niet gek opkijken als je vanaf deze week bij jou in de buurt opeens een groep boomlange vrouwen tegenkomt. Grote kans dat ze een team zijn van één van de 24 deelnemende landen aan het WK Volleybal. Het WK wordt gehouden in Nederland en Polen, maar begint vrijdag met het volledige deelnemersveld in Nederland. In Arnhem om precies te zijn, want Rotterdam en Apeldoorn worden als andere speelsteden pas later in het toernooi aangedaan.

30 gemeentes zijn 'Team Host'

Die 24 teams logeren niet allemaal in Arnhem, maar zitten in heel Gelderland. In totaal 30 gemeentes in onze provincie zijn officieel Team Host voor het WK. Ze ontvangen de speelsters en organiseren bovendien de nodige evenementen rond het WK. Zo wordt er in Wageningen speciaal gekookt voor het Chinese team, gaan de Argentijnse volleybalvrouwen in Lochem trainen met vluchtelingen en brengt het Nederlands team volgende week een bezoek aan eenzame ouderen. Daarnaast zijn er ook allerlei evenementen en clinics voor de jeugd in Gelderland.
En zo werden de Tsjechische dames onthaald in Nijkerk.
Tjechische dames ontvangen met fanfare
Bekijk hier welke landen in jouw gemeente verblijven
Bekijk hier welke landen in jouw gemeente verblijven © Nevobo

Voetbalstadion wordt volleybal-tempel

Afgelopen zaterdag werd meteen na de wedstrijd tussen Vitesse en Volendam het veld uit het GelreDome geschoven en begon de opbouw van een ware volleybaltempel. In het stadion komen drie kleine stadionnetjes waarbij rond het hoofdveld 9000 toeschouwers kunnen zitten.
Vrijdag openen Polen en Nederland als gastlanden het toernooi. Daarna zijn er dagelijks zes wedstrijden in Arnhem. Dat duurt tot drie oktober, waarna het toernooi zich vooral in Rotterdam en Polen afspeelt. Op 11 oktober keert het WK dan weer terug in Gelderland als de kwartfinales worden gespeeld in het Omnisport in Apeldoorn. Daar is een klein weekje later, op 15 oktober, uiteindelijk ook de finale.

Gelderse routinier en toernooidirecteur

Met Myrthe Schoot kennen we eigenlijk maar één echte Gelderse in de selectie van het Nederlands team. De Winterswijkse is een van de meest ervaren volleybalsters in de selectie en mist dit eindtoernooi haar Achterhoekse maatje Lonneke Slöetjes. Zij hing vorig jaar haar volleybalschoenen aan de wilgen. Slöetjes is er trouwens nog wel een beetje bij. Samen met Manon Flier treedt ze op als toernooidirecteur van het WK. Ze nam de rol over van Bas van de Goor die door een fietsongeluk verstek moest laten gaan.
Omroep Gelderland komt vanaf maandag 26 september een week lang met een speciaal WK Journaal waarin we inzoomen op de impact van het WK Volleybal op Gelderland. Ook zijn er dagelijkse terugkerende items, zoals een dagboek van Myrthe Schoot, bijpraten met de toernooidirecteuren en Volleybal voor Dummies waarin iedere dag een ander volleybalfenomeen onder de loep wordt genomen. Dit extra programma is tussen 26 september en 2 oktober dagelijks te zien op TV Gelderland om 17.45 uur en wordt daarna elk uur herhaald.

Zie ook: