Arnhem en omstreken

Dit is het verhaal van de Bleekneusjes

Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88).
Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88). © Omroep Gelderland
ARNHEM - Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren veel kinderen mager en ondervoed. Ze zagen er verzwakt uit en werden daarom 'bleekneusjes' genoemd. Bob en Theo uit Arnhem hoorden daar ook bij, en reisden samen met honderden andere kinderen af naar Engeland om aan te sterken.
Nu, na 77 jaar, maken Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88) de reis opnieuw. In de documentaire De bleekneusjes gaan terug volgt Omroep Gelderland hun trip down memory lane. "Ik hoorde op straat: je kon naar Engeland!"
Theo besloot zich aan te melden als klein jochie. "Ik moest wel met m'n vader of moeder terugkomen om het te bevestigen." Bob meldde zich aan zonder zijn ouders en werd gekeurd. "Zeg maar tegen je ouders dat je meegaat, zeiden ze." Hoe hun ouders dat goed vonden, snappen ze nog steeds niet.

Verzwakt

"Je kon aan ons zien dat wij een hongerwinter achter de rug hadden. Dat was te zien aan die knulletjes", vertelt Van Binsbergen. Samen met de grote groep leeftijdsgenoten wisten ze weinig.
Bakkenes: "Niemand wist het. Waar we heen zouden gaan. Hoelang we weg zouden blijven." Het was voor veel kinderen ook beter dat ze naar een veilige plek gingen, weg van de verwoeste stad. "Er werd veel gespeeld op de brokstukken, maar er zijn ook een paar kinderen omgekomen daardoor."
In Engeland kwamen ze in een kamp terecht. "Het waren houten barrakken, met aan de éne kant de meisjes en aan de andere kant de jongens", vertelt Van Binsbergen. "We waren erg nieuwsgierig. Waar gaan we naartoe, wat gaan we doen? We hadden geen idee." Het is niet dat de Engelsen dat bewust deden. "Er werd veel tegen ons gezegd, maar dat verstonden we amper. Zo goed Engels konden we niet", vult Bakkenes aan.
Bekijk de beelden van de Bleekneusjes:
Bleekneusjes terug naar Engeland