Stedendriehoek

Deze Oranjefans zijn weer in Den Haag: 'We hebben de jackpot: Amalia is er bij'

Tweelingzussen gaan prinses Amalia zien tijdens Prinsjesdag
Tweelingzussen gaan prinses Amalia zien tijdens Prinsjesdag © Linda en Jolanda Oosterveen
DEN HAAG - Ze zijn er weer bij. De tweelingzussen Jolanda en Linda Oosterveen uit Apeldoorn zijn weer in Den Haag voor Prinsjesdag. "Het is al voor de tiende keer. Minstens."
Voor de Apeldoornse tweeling is het ondertussen traditie om op Prinsjesdag in Den Haag te zijn: "Het mag weer", roept de 49-jarige Jolanda vrolijk. "Ik ben een echte monarchist."

Op tijd vrij vragen

De zussen nemen ook traditioneel al op tijd vrij voor deze dag, vertelt Jolanda. "In januari kijken we al naar de datum en vraag ik verlof aan." Op haar werk weten ze het ook wel: "Gisteren was ik niet vrij, maar mocht ik op het werk van de baas toch een beetje naar de begrafenis van de Engelse koningin kijken."
De afgelopen jaren was er voor het publiek en dus ook voor de oranjefans uit Apeldoorn weinig te beleven op Prinsjesdag: "Twee jaar geleden mocht het natuurlijk niet. Vorig jaar moest je op afstand blijven. Je mist dan de voorpret. Je mist alle ceremonieel."

De jackpot

Maar dit jaar moet een topjaar worden, vertelt Jolanda. "We schrijven geschiedenis, want Amalia is er voor het eerst bij. Ze is natuurlijk 18 geworden. We hebben de jackpot."
Even na achten arriveerde de tweeling in Den Haag, per trein. En ze gingen direct naar hun vaste stekje. "Als je recht voor Paleis Noordeinde staat, staan we helemaal rechts op het hoekje. Dan zie je eerst de lege koets aan komen rijden en kun je misschien een foto van het interieur maken. Daarna rijden ze vanaf het paleis van je af. En natuurlijk de balkonscène. Dan sta je daar gelijk vooraan." En dan maar wachten op wat komen gaat.