Gelderland

Energierekening vanaf november omlaag: dit zijn de maatregelen

Sommige mensen draaien de verwarming minder hoog deze winter.
Sommige mensen draaien de verwarming minder hoog deze winter. © ANP
Het kabinet en de energiebedrijven zijn het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. De overheid neemt vanaf 1 januari volgend jaar een deel van de energierekening van huishoudens over. Een maatregel die veel Gelderse huishoudens graag zien komen.
Er wordt nog gewerkt aan de laatste details van het prijsplafond, schrijft de NOS. Dinsdagmiddag worden de plannen officieel bekendgemaakt door minister Jetten voor Energie en Klimaat. Wat al wel duidelijk is: voor november en december wordt het voorschotbedrag alvast verlaagd.
Uit een stelling op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland blijkt dat een groot deel van de volgers meer is gaan betalen, afgelopen jaar. Een deel daarvan betaalt zelfs honderden euro's meer. Dat merkt bijvoorbeeld ook Sophia, die aangeeft dat haar maandbedrag is verhoogd van 130 naar 600 euro. "We doen al jaren erg zuinig met gas en elektra en sinds een paar maanden dit horror scenario! Hopelijk is het snel opgelost voor een ieder." Roberto en Nico hebben zelfs al een flink bedrag gespaard, om te zorgen dat ze de eindafrekening straks kunnen betalen.
Ook mogen energiebedrijven deze winter geen huishoudens wegens betalingsproblemen afsluiten. En de overheid wil dat energiebedrijven weer meerjarige energiecontracten aanbieden aan klanten, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.
De maatregelen komen boven op de voor volgend jaar aangekondigde verlaging van de energiebelasting en ook boven op de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een minimuminkomen.

Dit gaat er gebeuren

Vanaf 1 januari betaalt iedereen voor het eerste deel van het elektriciteits- en gasgebruik maximaal de prijs van afgelopen januari, toen de oorlog in Oekraïne nog niet was uitgebroken. Voor wie een klein appartement heeft dat redelijk is geïsoleerd, kan dat betekenen dat de hele energierekening omlaag gaat. Wie een groot huis heeft en veel energie verbruikt, gaat alleen voor het eerste deel van het verbruik minder betalen en voor de rest de actuele marktprijs.
De overheid gaat waarschijnlijk uit van het gemiddeld energieverbruik per jaar. Dat is volgens adviesbureau Milieu Centraal 1169 m3 gas en 2479 kWh elektriciteit. Voor alles wat een huishouden meer verbruikt, geldt de marktprijs. Op deze manier worden mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen geholpen. De overige huishoudens betalen ook minder, maar worden nog wel gestimuleerd om zo veel mogelijk gas en elektriciteit te besparen.
De energiebedrijven sturen dan een deel van de energierekening naar de overheid, die het verschil bijpast tussen de kosten en wat de consument in rekening wordt gebracht.

Meer langetermijncontracten

Verder wil het kabinet dat mensen weer zekerheid voor de lange termijn krijgen. Nu kunnen mensen bij een nieuw contract vaak alleen nog voor een variabel tarief kiezen. Zo'n variabel tarief wordt door de energiebedrijven twee keer per jaar - en tegenwoordig ook vaker- aangepast aan de marktprijs.
Hierdoor hebben mensen geen flauw idee waar ze financieel rekening mee moeten houden. Minister Jetten kondigde dit weekend daarom aan dat energiebedrijven weer meerjarige contracten moeten gaan aanbieden.