Rijk van Nijmegen

Verdachten vergismoord Beuningen zwijgen voornamelijk

De politie zocht lang naar daders in de omgeving van Mehmet, zo werden er oproepen geplaatst op plaatsen waar hij vaak kwam
De politie zocht lang naar daders in de omgeving van Mehmet, zo werden er oproepen geplaatst op plaatsen waar hij vaak kwam © Omroep Gelderland
ROTTERDAM - Niet vaak zullen de woorden 'ik beroep mij op mijn zwijgrecht' zo vaak herhaald zijn. De zes verdachten in de Beuningse vergismoord hebben maandag weinig anders gezegd tijdens de eerste dag van de behandeling van deze tragische moord.
Daarbij werd op 6 juli 2020 de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy (49) doodgeschoten. Hij liet een vrouw en drie kinderen achter. Uit onderzoek blijkt dat hij niet het beoogde slachtoffer was. Wie de daders wel op het oog hadden, is nog altijd niet duidelijk.
Waar de verdachten niets anders zeiden dan 'zwijgrecht', was het August D. die het Openbaar Ministerie (OM) op de hak nam. Als de inhoud van onderschepte berichten gesproken wordt over een schoen 47, zegt hij: "Ik kan niet veel erover zeggen, ik moet gewoon lachen. Omdat jullie 47 horen denken jullie aan een AK47, ik wist nooit dat je met een schoen kon schieten."
De broer van August, Joey, wordt door het OM gezien als moordmakelaar die op bestelling ‘soldaten’ leverde voor klusjes in het criminele circuit. Zo staat in een van de onderschepte berichten tussen: "Ik heb klusje. Jullie hebben soldaten, toch? Moeten benen breken."

Bewijs

Het OM baseert zich in deze strafzaak grotendeels op berichten van sky telefoons die niet ontsleuteld zouden kunnen worden, maar toch gekraakt zijn door de politie. Daarnaast is er technisch bewijs zoals dna-sporen in de Volkswagen Transporter waaruit de twee schutters kwamen die Mehmet op 6 juli 2020 doodschoten.
Er zijn ook andere wagens met valse kentekens teruggevonden, die volgens het OM zijn gebruikt bij de aanslag. Zo zouden de schutters in Winssen zijn overgestapt in een Renault Megane en zaten er zogenoemde spotters in een Volkswagen Up om te kijken of de moord gelukt was.
In de onderschepte berichten na het incident op 6 juli staat onder meer: "Valt hij nog te redden denk je, of gelijk weg?" Daarop volgt het antwoord. "Nee man, hij is klaar, hij beweegt geeneens." Volgens het OM zit onder meer Jorvan B. op die bewuste dag in de Volkswagen Up, maar als de officier van justitie de tatoeëerder uit Amsterdam hiernaar vraagt, klinkt opnieuw het bekende antwoord: "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht."

Erg geschrokken

Wel leest B. nog een verklaring voor dat hij het heel erg vindt wat er met Mehmet is gebeurd en dat hij meeleeft met de nabestaanden. B. zegt erg geschrokken te zijn toen hij zichzelf bij Opsporing Verzocht zag, terwijl hij op 4 juli met zijn rode Volkswagen Golf bij een tankstation in Beuningen was. Als onderdeel van de voorbereidingen op de liquidatie zo meent de officier, maar B. zegt zich niet meer te kunnen herinneren wat hij daar die dag deed.
Ook het geheugen van August D. laat hem in de steek zo laat hij brutaal lachend weten. "Ik weet het niet meer. Ik heb zoveel jointjes gerookt. Mijn hoofd is helemaal stuk." Maar dan valt hij bijna uit zijn rol van zwijgende verdachte. "Ik zwijg op advies van mijn advocaat. Ik heb zelfs te veel gezegd, maar het spannende bewaar ik wel voor later."
Vrijdag 23 september komen de nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy aan het woord. Eind oktober komt de officier met de strafeis tegen de verdachten.

Zie ook: