Stedendriehoek

Er komen geen demonstraties als de koning stopt met jagen

Het Kroondomein in gesloten tussen 15 september en 25 december.
Het Kroondomein in gesloten tussen 15 september en 25 december. © ANP
APELDOORN - De Faunabescherming zegt geen demonstraties te houden bij Kroondomein Het Loo in Apeldoorn, als koning Willem-Alexander daar niet jaagt. De stichting stelt een 'staakt het vuren' voor: "Onze bijdrage aan een wapenstilstand zou kunnen zijn dat wij tot 25 december geen demonstraties zullen organiseren."
De organisatie is tegen het sluiten van het kroondomein, omdat de koning kan jagen op wild. De stichting zegt dat jacht in het gebied niet nodig is, omdat het faunabeheer 'grotendeels is overgenomen door de wolf'.
"Zeker nu uw boswachters hebben vastgesteld dat de zwijnenpopulatie dit jaar 70 procent kleiner is als gevolg van een drastische teruggang in natuurlijk voedselaanbod en als gevolg van grote droogte, en omdat het ‘faunabeheer’ grotendeels is overgenomen door de wolf, is er alle aanleiding tot andere keuzes", zegt voorzitter Niko Koffeman in de brief aan de koning.

Dagdeel per jaar

In plaats van demonstreren zal de stichting naar eigen zeggen alleen waarnemers sturen en juridische procedures voeren tegen onterecht ontvangen subsidies. Voorwaarde is dus wel dat de koning moet afzien van het jagen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst jaagt de koning een dagdeel per jaar.
De stichting wil van de koning weten of hij bereid is in te gaan op het voorstel van de 'wapenstilstand'.

Zie ook: