Arnhem en omstreken

Tranen rollen over wangen bij afscheid van de Queen (ook in Arnhem)

Tranen bij de uitvaart van de koningin.
Tranen bij de uitvaart van de koningin. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voor veel Britten was de dag van vandaag een afsluiting van een tijdperk. De begrafenis van Queen Elizabeth, die 70 jaar op de troon zat, werd overal ter wereld gevolgd. En zo ook in Arnhem, waar veel Britten na een weekend vol Airborne-herdenkingen samen kwamen in de Pegasus Pub. Om samen de koningin een laatste eer te bewijzen. En daar vloeiden best wat tranen.
Tientallen Britten namen maandag plaats in de Arnhemse Pegasus pub. "Zij willen de koningin eren en haar leven vieren. Sommigen diende haar ook als onderdeel van het leger. Voor hen is het een emotionele dag", vertelt de eigenaar van de pub, Nigel Hinkin.
Kijk hier hoe de Britten samen naar de uitvaart keken:
Britten kijken samen in Arnhem naar uitvaart Queen
De Engelsman diende de koningin zelf ook. "Ik zwoer op mijn achttiende trouw aan de koningin. En dat doe ik nu nog. Dat gaat door onder koning Charles", zegt hij geëmotioneerd. "De mensen die de koningin dienden hebben bij deze uitvaart waarschijnlijk nog meer emoties. Helemaal degenen die haar ontmoet hebben."
En één van hen is Stuart Pearson. "Ik ontmoette de koningin in 2006 nadat ik in Afghanistan gevochten had." Pearson verloor daarbij een deel van zijn been. "Ik kreeg van de koningin een medaille en ze zei: 'je bent een van de ongelukkigste van jouw unit'. Maar ik zei tegen haar: 'nee, er zijn velen gestorven, ik leef nog'. Daar was ze het uiteindelijk wel mee eens. Het was een grote eer en een geweldige dag."

Terugvliegen

Veel Britten waren dit weekend in Arnhem voor de Airborne-herdenkingen en waren bang om de uitvaart van de Queen te missen als zij op maandag zouden vliegen. Daarom besloot een deel voor veel geld het ticket om te boeken naar een vlucht een dag eerder. Maar sommigen keken de begrafenis nog in Arnhem en vlogen daarna terug. "Het is mooi dat we dit samen kunnen kijken voordat we terugvliegen. Het is namelijk voor iedereen een emotionele dag", vertelt Pearson.
De Britten keken samen in de pub.
De Britten keken samen in de pub. © Omroep Gelderland
En dat blijkt ook wel. In de pub vloeien de nodige tranen. "Ja, het is soms moeilijk de tranen tegen te houden", zegt Hinkin. "Ze was de moeder van onze natie. Het voelt soms voor sommigen alsof ze hun grootmoeder verliezen."
En dat is precies wat een van de bezoeksters voelt, terwijl ze haar tranen laat lopen. "Ze was de ruggengraat van ons land, ons hele leven lang. Ze voelt als familie. Ik moet eerlijk zijn dat ik niet had verwacht dat ik zo emotioneel zou worden, maar het voelt alsof er een familielid overleden is. Het is daarom fijn vandaag hier samen te zijn."

'Indrukwekkend'

Ze vond de uitvaart prachtig. "Wij zijn Britten hè. Als we zoiets moeten organiseren, doen we het goed. Daar mogen we trots op zijn. Het was een geweldige dag."
Dat vond een van de weinige Nederlandse bezoekers van de pub ook. "Het was indrukwekkend. Ik heb zelden zoiets gezien met een indrukwekkend vertoon van tradities."