Stedendriehoek

Laura is wereldkampioen show-opgieten in de sauna

VOORST GEM VOORST - Laura Lenders uit Nunspeet mag zich sinds zaterdagavond wereldkampioen show-opgieten noemen. Na vijf dagen presteren tijdens dit kampioenschap - in de hete sauna - zou je denken dat ze wel toe is aan een beetje verkoeling. Maar een dag later was ze alweer in de sauna te vinden. "Zondag heb ik nog een paar shows gegeven, dat was heel leuk want toen was de druk eraf. Nu is het tijd om even wat rust te pakken."
Lenders is saunameester bij twee grote Gelderse sauna's. Afgelopen week was ze één van de 32 deelnemers aan het WK show-opgieten bij Thermen Bussloo. Bij dit fenomeen wordt een klassieke opgieting in de sauna gecombineerd met muziek, een lichtshow en theater. Tijdens zo'n show, die een kwartier duurt, ligt de temperatuur continu tussen de 75 en 90 graden.

Gedeelde eerste plek

De jury keek tijdens het wereldkampioenschap onder andere naar welke sfeer een deelnemer neer zet. Ook professionaliteit, wappertechnieken, netheid en de verspreiding van de warmte en de geuren in de sauna spelen een belangrijke rol. "De jury vond mijn verhaallijn heel origineel", vertelt Lenders over haar overwinning. "Ook zeiden ze dat ze bij mij niet door hadden dat ze een kwartier in de sauna hadden gezeten."
Bij de prijsuitreiking zaterdagavond hield de jury de deelnemers lang in spanning. Van de acht finalisten bleven Lenders en Maciej Piczura uit Polen over voor de eerste en tweede plek. "Toen hoorden opeens we dat we precies hetzelfde aantal punten hebben gekregen." De eerste plek moet ze dus delen. "Dat is wel dubbel, ik ben nu wereldkampioen, maar dan met een sterretje erachter. Dat zorgt ook wel voor wat verwarring."
Bezoekers van de sauna in Bussloo konden speciale tickets kopen voor de shows rondom het wereldkampioenschap. "Ik kreeg heel veel leuke reacties, mensen vonden het heel intens en vernieuwend. Ook waren veel gasten heel enthousiast over het saunatheater." Deze sauna, die is uitgerust met licht- en geluidinstallaties, een scherm, podium en ruimte voor verschillende decorstukken, is tijdens het kampioenschap geopend.

Zwangerschap

Laura trainde al maanden voor haar show, die gaat over een dame die ontdekt dat ze in verwachting is. Ze maakt gebruik van verschillende decorstukken en wurmt zich tussendoor in verschillende kostuums. Ondertussen zorgt ze met water, ijs en een handdoek voor dat de warmte uit de saunakachel wordt verspreid door de sauna richting de gasten.
Dit weekend troefde ze concurrenten af uit onder meer Italië, Duitsland, Tsjechië en Japan. "Ik heb veel vernieuwende dingen gezien bij collega's, dat is super leuk om te zien. Iedereen neemt een stukje van zichzelf mee."
Voor Laura was het haar vierde deelname aan het WK. "Ik hoorde ook van de jury dat ze het tof vonden om mijn ontwikkeling door de jaren heen te zien. In 2017 als 11e geëindigd, in 2018 als 5e, in 2019 als vierde en nu eerste, daar zit wel progressie in. Ze zeiden dat ze nieuwsgierig waren naar wat ik volgend jaar ga doen." Of die vijfde deelname er ook komt, dat is nog even afwachten. "Ik ga daar rustig even over nadenken."