Achterhoek

Benzineprijs daalt flink, zelfs in Duitsland tank je niet zo goedkoop

De benzineprijs lag dit jaar nog niet zo laag als nu.
De benzineprijs lag dit jaar nog niet zo laag als nu. © ANP
DE HEURNE - Tanken was dit jaar nog niet zo goedkoop als nu. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 ligt volgens cijfers van UnitedConsumers op 2,092 euro. Aan de pomp in onze provincie gaat de literprijs zelfs richting de 1,80 euro.
Begin dit jaar lag de prijs net iets hoger. De prijs liep vooral op na de Russische invasie van Oekraïne eind februari. Na het verlagen van de brandstofaccijnzen op 1 april zakte de prijs weer even, om begin juni naar recordhoogtes te stijgen. De adviesprijs lag zelfs boven de 2,50 euro per liter.
Deze grafiek geeft de gemiddelde prijs aan de pomp weer sinds begin dit jaar:
Sinds drie maanden is de benzineprijs aan het dalen. Dat komt door de lagere prijs van olie. Een vat Amerikaanse olie kwam begin deze maand op het laagste prijsniveau sinds januari te liggen door zorgen over een afzwakkende wereldeconomie. Ook de sterke dollar zet de olieprijzen onder druk.

Je hoeft niet voor de prijs naar Duitsland

Vorige week kwam de gemiddelde prijs aan de pomp weer onder de 2 euro. De laagste prijs deze maandag in onze provincie is traditiegetrouw te vinden in De Heurne, waar je 'slechts' 1,74 euro betaalt. Bij andere goedkope tankstations ligt de prijs net iets boven de 1,80 euro.
De prijs ligt daarmee nog lager dan in Duitsland. Net over de grens bij Winterswijk betaal je bijvoorbeeld 1,84 euro en in het grensplaatsje Elten 1,86 euro. Sinds begin deze maand wordt er in Duitsland geen korting meer gegeven op brandstof. In ons land geldt de accijnsverlaging tot het eind van dit jaar.
Diesel duurder dan benzine
Diesel is nog wel duurder dan begin dit jaar. Sinds eind vorige maand ligt de prijs aan de pomp zelfs hoger dan die van benzine. Dat was eerder nooit voorgekomen. Volgens UnitedConsumers komt dat doordat door de oorlog in Oekraïne vooral de gasprijs hard is opgelopen. Dat zet extra druk op dieselprijzen, omdat die brandstof in veel gevallen als alternatief voor gas kan dienen.