Stedendriehoek

Milieuactiegroep laat banden 'benzineslurpende' SUV's leeglopen

Milieuactivisten lieten de band van Elmer Harkema's auto leeglopen
Milieuactivisten lieten de band van Elmer Harkema's auto leeglopen © Eigen foto
APELDOORN - “Levensgevaarlijk”, vindt Elmer Harkema het. Afgelopen weekend trof hij de achterband van zijn auto plat aan. Een briefje achter de ruitenwisser wijst in de richting van Tyre Extinguishers, een groep milieuactivisten die over de hele wereld autobanden van SUV's laat leeglopen.
Toen hij de hond uitliet aan de Anna Bijnsring, in de Apeldoornse wijk Osseveld, liep Harkema langs zijn auto. Een familieauto, zegt de Apeldoorner over zijn zwarte Volvo XC90. “Ik dacht: huh, is de band nou lek? Toen zag ik een briefje op de voorruit. 'Je benzineslurper doodt', staat erop.”
Harkema blijkt het slachtoffer van een actie van Tyre Extinguishers. De milieuclub claimt in Apeldoorn zestien SUV's onklaar te hebben gemaakt. Eerder deden ze dat al in Den Haag, Amsterdam, Zwolle en Hengelo. 'SUV's en terreinwagens zijn een ramp voor het klimaat', stelt de club.
Harkema vraagt zich af of de actie nou wel zo doordacht is: “De brief is afgedrukt op niet-eco inkt, op niet-eco papier en in een niet-eco hoesje. Vervolgens moet ik de ANWB bellen, die vanwege drukte in een diesel helemaal uit Ermelo moest komen rijden. Dan denk ik: waar ben je mee bezig? Jullie zijn je doel voorbijgeschoten, jongens!”

Gevaarlijk

Daarnaast vindt Harkema de actie domweg gevaarlijk. “Ik moet soms midden in de nacht met m'n vrouw naar het ziekenhuis. Als ik m'n auto had gepakt, was hij gelijk stuk. Daarnaast ben ik burgerhulpverlener. Als iemand een hartstilstand had, had ik niet eens op pad gekund.” Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.
De brief die milieuactivisten onder de ruitenwisser legden
De brief die milieuactivisten onder de ruitenwisser legden © Eigen foto
De politie raadt alle slachtoffers van de actiegroep aan om aangifte te doen. “Het kan voor gevaarlijke situaties zorgen en het is strafbaar. Mochten mensen iets verdachts in de omgeving zien, verzoeken we om direct 112 te bellen. We nemen het serieus en willen graag weten wie hiervoor verantwoordelijk is”, aldus woordvoerder Linda Bouwman.

Bewakingscamera

Op een bewakingscamera van de buren denkt Harkema twee jonge mannen te zien. “Als je het niet eens bent met mijn autokeuze, leg dan alleen een briefje achter de ruitenwisser. Maar ga niet sneaky doen midden in de nacht”, verzucht hij.
Hij ergert zich eraan dat de milieugroep het heft in eigen handen neemt. Hij voorziet een kettingreactie: “Dan gaan anderen dat ook doen. Maar dat leidt tot vervelende situaties. Bij mij kom je er goed mee weg, maar bij anderen kan dat minder goed gaan.”
Volgens het Apeldoornse autobedrijf Pouw worden er steeds meer SUV's verkocht. SUV staat voor Sport Utility Vehicle. “Die zijn populair vanwege de hoge instap en veel laadruimte. Er komen steeds meer van dat soort modellen op de markt”, weet marketingmanager Jerry Muller. “Toch hebben SUV's niet altijd een hoge CO2-uitstoot”, stelt hij. “De meest verkochte zijn tegenwoordig elektrisch of benzine gecombineerd met een elektromotor. Oudere auto's hebben andere motoren. Maar niet iedereen kan zich een nieuwe auto veroorloven.”