Stedendriehoek

Rosmarijn Boender aan de slag als wethouder in Voorst

TWELLO - Het college van de gemeente Voorst is na 1,5 maand weer compleet. Rosmarijn Boender (55) is namens VVD - Liberaal 2000 maandagavond geïnstalleerd als wethouder. Zij volgt hiermee Conny Bieze op, die begin augustus na vier weken plotseling vertrok.
Boender, woonachtig in Hattem, is voor veel Voorsterenaren een nieuw gezicht. In de politiek is ze echter al jaren actief, zoals voorheen in de gemeenteraad van Blaricum en Hattem. De afgelopen 3,5 jaar was ze Statenlid namens VVD Gelderland.

Niet woonachtig in Voorst

De voltallige gemeenteraad van Voorst stemde maandagavond in met de benoeming van Boender. Wel vroeg de lokale partij Gemeente Belangen zich af waarom haar partij een wethouder heeft voorgedragen die niet in de gemeente woont, of gaat wonen.
Emiel de Weerd reageerde namens VVD-Liberaal 2000. "We hebben gekeken naar een kandidaat die het beste invulling kan geven aan het coalitieakkoord, dan is het het woonplaats beginsel voor ons van minder belang. De kwaliteit voor de functie, in combinatie met de opdracht die er ligt, is voor ons de reden om haar voor te dragen."

'Een eer'

Boender noemde het maandagavond 'een eer' om zichzelf als liberale kandidaat te mogen presenteren. De geboren Utrechtse is getogen in Zwolle, en settelde zich na verschillende verhuizingen vijf jaar geleden in Hattem. "Back to my roots", aldus de wethouder.
Als architect en senior huisvestingsadviseur bij de rechtbank Overijssel zegt Boender gewend te zijn zich te verplaatsen in woonwensen van particulieren en bedrijven. "Toen ik de lokale politiek inrolde, elf jaar geleden, kwam dat luisteren en inleven in anderen ook goed van pas. Net als de afgelopen 3,5 jaar als Statenlid."

Plotseling vertrek

De komende vier jaar wil ze zich inzetten om het 'mooie, groene karakter' van de gemeente te behouden. "En het is volgens mij heel belangrijk om te beseffen dat alles wat nu besloten wordt door het gemeentebestuur, ook effect zal hebben op het leven en de generaties hierna."
Boender is de opvolger van Conny Bieze, die in augustus vier weken na haar installatie vertrok. Als verklaring zei Bieze dat 'omstandigheden in de persoonlijke levenssfeer' haar geen andere keuze lieten dan vroegtijdig te stoppen.