Gelderse Vallei

'Terrormier' teistert gemeente al jaren, kokend water is oplossing

Het mediterraan draaigatje is een kleine mier die op het eerste oog geen vlieg kwaad doet.
Het mediterraan draaigatje is een kleine mier die op het eerste oog geen vlieg kwaad doet. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het mediterraan draaigatje terroriseert al jaren de gemeente Wageningen. Daar komt een einde aan als het aan de gemeente ligt. Sinds deze week experimenteert ze met een nieuwe methode om de exotische mierensoort aan te pakken. Deze donderdag werd er gestart met een hoopgevende proef: de beestjes bestrijden met kokend water.
Niet alleen in Wageningen brengen de tienduizenden mieren behoorlijk wat teweeg. Ook in Ulft, Otterlo en Nijmegen is het insect gespot. Het mediterraan draaigatje komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is zeer waarschijnlijk in een potplant naar Nederland gereisd.

'Grote thermos op wieltjes'

Het exotische beestje is ongewenst en wordt daarom bestreden. In Wageningen geeft de mierensoort veel overlast, omdat ze zand 'opgraven' als ze trillingen voelen. De lastpakken zitten onder een deel van de Churchillweg.
Het bestrijden van de 'terrormieren' is een behoorlijke uitdaging, vertelt specialist entomoloog Jitte Groothuis, die samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) de gemeente Wageningen ondersteunt.
"Ze komen in een heel divers gebied voor. Onder het straatwerk, in tuinen en zelfs onder het asfalt. De laatste jaren hebben we ervaringen met het spuiten van heet water in de nestgaten. Dat is een effectieve manier om de kolonie weg te knabbelen", legt Groothuis uit.
Kijk hoe de draaigatjes worden bestreden:
Deze mieren terroriseren de hele boel
Er kwam vandaag een grote vrachtwagen met een tank met heet water dat bijna op het kookpunt was. "Zie het als een grote thermosfles op wieltjes", grapt Groothuis. "Dat water wordt dan op de bodem gestort."

Aanleg fietspad

Behalve de overlast die inwoners hebben in huis en tuin, brengen de mieren schade toe aan wegen en paden. Voor de aanleg van de snelfietsroute Ede-Wageningen wordt dat een probleem. Daarom gaat de gemeente Wageningen over tot actie.
Volgens Groothuis worden hiermee twee vliegen in één klap geslagen. De stoep die nu open moet voor de proef, zou anders later worden opengebroken voor de werkzaamheden. In totaal gaat het om een proefvak van 420 vierkante meter.

Niet-chemische methode

Het kokend water wordt op een specifieke plek gelost en bovendien koelt het snel af, stelt Groothuis. "Maar het kan natuurlijk zijn dat een worm of een pissebed het niet overleeft. Dat is in dit geval een acceptabel offer."
De proef brengt geen schade toe aan de bodem, omdat het om een niet-chemische methode gaat. "Als je dat puur met gif zou doen, dan pomp je te veel schadelijke stoffen het milieu in. Dat is funest, ook voor inheemse miersoorten."

Zie ook: