Achterhoek

Kinderen moeten stoppen met sport, ouders kunnen het niet betalen

Ouders bezuinigen volgens de clubs als eerste op sport.
Ouders bezuinigen volgens de clubs als eerste op sport. © Pixabay
DOETINCHEM - Steeds meer gezinnen hebben moeite om deze maanden door te komen. Landelijk meldt het Jeugdfonds Sport & Cultuur dat ouders het eerst bezuinigen op de sport of muziekles van hun kinderen. Dat ziet voorzitter Iwan Schoppema van Voetbal Vereniging Doetinchem ook.
“We merken het zeker bij onze vereniging. De wijk waarin onze club zich bevindt, is niet rijk. Er zijn veel gezinnen die een minimuminkomen hebben. Deze gezinnen bezuinigen als eerste op sportactiviteiten.”
Volgens Schoppema komen deze problemen aan het licht, doordat betalingen uitblijven. “We moeten steeds meer incasso’s van contributies uitvoeren. We proberen altijd in gesprek te gaan met de ouders en we bieden ze aan om in termijnen te betalen. We willen de jeugd echt bij ons houden, maar het is soms best lastig. Je moet als club toch ook je inkomsten hebben.”

'Het wordt alleen maar erger'

Ger Melissen, voorzitter Vrijwilligers, Sport en Vrije tijd in de Sociale Raad, maakt zich grote zorgen om de situatie en onderstreept dat VV Doetinchem niet de enige is waarbij deze problematiek te zien is: “We signaleren dit bij steeds meer verenigingen. Gezinnen trekken hun lidmaatschap in door financiële nood. En het wordt alleen maar erger. Sportief meedoen is niet meer voor iedereen weggelegd.”

'Werkende armen' komen in beeld

Het feit dat het aantal gezinnen in nood toeneemt komt volgens Shahnaz Saleky, oprichter en coördinator van het platform Armoede-Nood, doordat de groep breder wordt: “Vroeger hielp ik alleen alleenstaande moeders met kinderen, die ook nog eens in de schulden zaten. Maar de ‘werkende armen’ komen nu in beeld. Dit zijn de mensen uit de middenklasse die het samen eerst makkelijk redden, maar het nu niet meer kunnen bolwerken. Zij kloppen nu ook aan bij de minimazaken.”
Shahnaz hoort ook waarom deze groep het extra lastig heeft: “Aangezien de meeste voorzieningen alleen beschikbaar zijn voor gezinnen met een inkomen tot netto 120 procent van de bijstandsnorm, valt deze groep tussen wal en schip.”

'Meedoen-arrangement'

Om arme gezinnen op sport- en cultuurgebied te ondersteunen, heeft Doetinchem het ‘Meedoen-arrangement’ ontwikkeld. Via deze regeling mogen kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zich aanmelden, indien zij uit een gezin komen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm.
Voor de mensen boven de 17 jaar geldt de inkomenseis van 120 procent van de bijstandsnorm. Zodra een gezin staat ingeschreven, ontvangt het per kind een aantal punten, die vervolgens ingeruild kunnen worden voor sport- en culturele activiteiten.
Sportkleding wordt bijvoorbeeld niet in het arrangement meegenomen
Ger Melissen, voorzitter Vrijwilligers, Sport en Vrije tijd in de Sociale Raad
Het Meedoen-arrangement klinkt mooi, maar is volgens betrokkenen toe aan een herinrichting. Dit heeft met name te maken met het feit dat het vooral gericht is op diensten en niet op spullen: "Je kunt als inwoner alleen kiezen uit de opties die op de website staan. Maar sportkleding wordt bijvoorbeeld niet in het arrangement meegenomen. En de inkomenseis maakt het ook ingewikkeld. Wat mij betreft moet sport voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief kleding. Zonder grenzen en beperkingen", aldus Ger Melissen.
Ook voorzitter Iwan Schoppema erkent dat er haken en ogen aan de regeling zitten: “We hebben veel te maken met ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Vooral zij weten de weg niet te vinden. Het puntensysteem is ook erg ingewikkeld, ze begrijpen het gewoon niet en de kinderen zijn daar de dupe van.”

'Norm aanpassen is niet nodig'

Afgelopen weekend heeft de Voedselbank gecommuniceerd dat de criteria voor mensen worden verruimd om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Dat roept de vraag op of het Meedoen-arrangement nog wel toereikend is in de huidige tijden, of dat het tijd is voor een herziening van de regeling.
Volgens wethouder Jorik Huizinga is het echter niet nodig om de norm aan te passen: "Op Prinsjesdag is bekend geworden dat het minimumloon in 2023 omhoog gaat, dus dat betekent dat het wettelijk sociaal minimum ook omhoog gaat. Dit houdt in dat een grotere groep binnen de norm valt en gebruik kan maken van het Meedoen-arrangement. Dus we hopen dan ook dat iedereen die er recht op heeft, de aanvraag doet."
Aangezien deze wijziging pas in 2023 wordt ingevoerd, overweegt de wethouder op korte termijn het aantal punten per gezin omhoog te gooien. Op deze manier kunnen de gezinnen die meedoen, voor meer activiteiten kiezen.

Zonder signaal is helpen onmogelijk

Naast het Meedoen-arrangement zijn er nog meer fondsen waar mensen aanspraak op kunnen maken. Het belangrijkste is echter dat de problematiek vroegtijdig gesignaleerd wordt. Dit gebeurt helaas nauwelijks, omdat mensen zich door schaamte niet melden, zegt Peter Bob Peerenboom, voorzitter van Platform Armoedebestrijding Doetinchem.
Hij roept mensen op om zich alsnog te melden: "Geef alsjeblieft aan als je het zwaar hebt qua financiën. Zodra mensen bij ons op de radar staan, kunnen we echt helpen."

Zie ook: