Gelderland

Koudste 18 september van deze eeuw (maar het kwik gaat weer stijgen)

De lage temperaturen gingen op sommige plekken gepaard met heel veel regen.
De lage temperaturen gingen op sommige plekken gepaard met heel veel regen. © ANP
EIBERGEN - Nog niet zo lang geleden regende het warmterecords in onze provincie, maar zondag sneuvelden juist de kouderecords. In Hupsel steeg het kwik niet verder dan 12,2 graden, de laagste temperatuur ooit in de Achterhoek gemeten op 18 september.
Hupsel was daarmee ook gelijk de koudste plek van onze provincie. Alleen op het weerstation in Enschede was het nog net iets kouder (12,1 graden).
Ook in Herwijnen ging het kouderecord eraan. Het werd daar weliswaar nog 14 graden, maar sinds het begin van de metingen daar in 1989 was het niet eerder zo koud.
Op het weerstation in Deelen komt de 18 september met 12,8 graden binnen op plek twee. Alleen in 1962 was het nog iets kouder: 12,5 graden. “Voor alle weerstations geldt dus: het was de koudste 18 september van deze eeuw”, zegt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza.

Pittige buien met onweer

Landelijk werd volgens Weerplaza het eerste kouderecord in bijna drie jaar gemeten. In De Bilt werd het ‘slechts’ 13,3 graden. De laatste keer dat in De Bilt de 15 graden niet werd gehaald, was op 30 mei. De lage temperaturen werden veroorzaakt door de bewolking en grote hoeveelheid regen.

Temperatuur gaat komende week omhoog

Deze maandag breekt de zon al wat vaker door. Dinsdag en woensdag worden volgens Klaassen droge dagen, met wolkenvelden en af en toe zon. De temperatuur stijgt richting de 17 graden.
Donderdag en vrijdag wordt het nog wat warmer en zijn er waarschijnlijk ook zonnige momenten. “Daarna wordt het toch weer wisselvalliger. In het weekend krijgen we weer buien vanaf de Noordzee, die tot in Gelderland komen”, aldus de weerman.