Rijk van Nijmegen

'Hij was mijn mattie', tranen bij herdenking doodgestoken Nijmegenaar

Op de plek van het steekincident zijn bloemen en kaarsen neergelegd.
Op de plek van het steekincident zijn bloemen en kaarsen neergelegd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Tientallen jongeren hebben zondag op Plein 44 hun vriend herdacht. De 21-jarige Nijmegenaar werd zaterdagmiddag op klaarlichte dag in het centrum van de stad doodgestoken. Zo'n vijftig vrienden legden bloemen, staken kaarsjes aan en sproeiden whisky op de grond.
Er wordt veel gehuild bij de herdenking. "Dat is niet erg man, als je verdriet hebt," klinkt het. "Dat is het leven."
Kijk hier naar de beelden van de herdenking:
Vrienden herdenken slachtoffer (21) van steekpartij in Nijmegen
"Hij was mijn mattie", vertelt Mario. "Ik wil dat iedereen aan hem denkt. De leuke tijden, de slechte tijden. Maar het gaat vooral om de leuke tijden die we met hem gehad hebben hier in Nijmegen."
Mario neemt het voortouw bij de herdenking. Hij spreekt de vriendengroep toe. Hij wil de aanwezige vrienden daarbij waarschuwen. "Ik heb geen respect als je met wapens komt", zegt hij tegen de groep. "Alsjeblieft geen wapens," klinkt het uit de groep. "Nieuwe generatie, geen messen."
"Je moet sowieso geen wraak nemen, want wraak gaat niets oplossen. Wraak gaat je alleen dieper in de put brengen", zegt Mario.
Hij had een puur hart
De groep houdt een minuut stilte voor het slachtoffer. Daarna wordt een paar keer luid zijn naam gescandeerd. "Hij was een jongen van de straat. Een goede jongen met een zacht hart. Real, echt real. Een puur hart. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Het is erg wat er is gebeurd. Ik krijg bijna tranen hier. Ik kan er niet veel over zeggen."

Twee verdachten vast

De politie kan nog niets zeggen over de aanleiding van de steekpartij. Er zijn inmiddels twee verdachten opgepakt. Het gaat om een 17-jarige en een 23-jarige Nijmegenaar. Zij zitten vast op verdenkingen van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.