Noord-Veluwe

Verslaggever scheldt presentator live op radio uit: 'Dit is not done'

Ruzie op de radio tijdens een voetbalduel.
Ruzie op de radio tijdens een voetbalduel. © Pxhere
OLDEBROEK - De sportuitzending van de samenwerkende lokale omroepen van Oldebroek en Elburg is afgelopen weekend ontspoord. Een verslaggever pikte het niet dat hij werd onderbroken bij het beschrijven van een doelpunt en schold de presentator uit. Die besloot er pardoes de brui aan te geven.
Luisteraars waren zaterdagmiddag getuige van een scheldkanonnade van verslaggever Henk Lodewijk van LocoFM die verslag deed van de wedstrijd Go Ahead Kampen - WHC. Hij wilde melding maken van een doelpunt, maar werd onderbroken door presentator Willem Vlieger, die wilde overschakelen naar een ander voetbalveld. Vlieger pikte het niet dat hij door Lodewijk werd uitgescholden, maakte het uur vol en stopte.
Luister terug hoe de presentator wordt uitgescholden:
Het gewraakte fragment op de lokale radio
Hoofdredacteur Bert-Jan Dokter van LOEmedia in Elburg hoorde de uitzending zelf niet, maar luisterde het fragment terug. Hij is geschrokken. "Dit is not done. Je hebt te maken met luisteraars. Ik begrijp dat een live-uitzending spannend is, maar je hebt een bepaalde mate van zelfbeheersing nodig. En dan druk ik me voorzichtig uit."
Dokter, nog maar kort hoofdredacteur bij LOEmedia, weet niet hoe het verder gaat en ook niet of Vlieger terugkomt als presentator. Vlieger deed de uitzending alleen, was verantwoordelijk voor de regie, techniek en presentatie. "Dat is pittig", zegt Dokter. "En vergeet niet dat we hier met vrijwilligers van doen hebben."

Excuses

Vanuit LocoFM in Oldebroek zijn excuses gemaakt door programmaleider Willem Rietberg. "Laat ik duidelijk zijn: we zitten in christelijk gebied, dan hoort het niet dat je dit soort termen de ether in slingert. Daar zit niemand op te wachten."
De samenwerking is nog voor iedereen wennen
Beide lokale omroepen werken nog maar kort samen in het weekend met sportuitzendingen. "Het is voor iedereen wennen", zegt Dokter.
Rietberg heeft het over 'kinderziektes'. "De presentator wilde het per se alleen doen, terwijl je tijdens zo'n uitzending heel veel binnen krijgt. Dat is de andere kant. Maar blijft staan dat onze verslaggever nooit had moeten schelden en vloeken."
Volgens Rietberg komt het bestuur maandag samen om de kwestie verder te bespreken. De hoofdrolspelers zelf willen niet reageren. Verslaggever Henk Lodewijk zegt 'het hoofdstuk af te hebben gesloten'. Presentator Willem Vlieger 'wil het niet groter maken'.