Stedendriehoek

Poepbacterie ontdekt in Apeldoorn, deel inwoners moet kraanwater koken

Kraanwater drinken is in een deel van Apeldoorn even uit den boze.
Kraanwater drinken is in een deel van Apeldoorn even uit den boze. © ANP
APELDOORN - Een deel van de inwoners van Apeldoorn krijgt het advies om het kraanwater voor gebruik te koken. In een waterleiding is namelijk de E.coli-bacterie aangetroffen, ook wel bekend als de poepbacterie.
De bewoners hebben van Vitens een brief in de bus gehad, vertelt een woordvoerder van het waterbedrijf. Daarin staat dat ze het water drie minuten moeten koken om elk risico uit te sluiten. Dat moeten ze bijvoorbeeld doen om het water te drinken of te gebruiken om hun tanden te poetsen.

Paar honderd inwoners getroffen

De brief is verspreid onder bewoners van postcodes 7328 en 7329, in de wijk De Maten in het zuidoosten van Apeldoorn. Alle getroffen huishoudens hebben een brief gehad, benadrukt de woordvoerder. Het gaat om een paar honderd bewoners. “Mensen twee straten verder vragen ze zich af waarom ze geen flyer hebben gekregen en of het drinkwaterkookadvies ook voor hen geldt. Maar wij weten exact wie het aangaat.”
De E.coli-bacterie is aangetroffen bij het monitoren van het drinkwater. Waar die vandaan komt, kan een woordvoerder niet zeggen. “En het is ook maar de vraag of we dat nog kunnen achterhalen.”
Volgens de woordvoerder komt het wel vaker voor dat de poepbacterie opduikt. Vorig jaar werd er nog een NL-Alert verstuurd toen de bacterie in het drinkwater van een aantal dorpen in Zuidoost-Brabant was gevonden.

Maagkrampen

Wie besmet water drinkt, kan daar klachten van krachten, zoals maagkrampen. Vitens heeft volgens de woordvoerder daar geen klachten uit Apeldoorn over gehad.
Hoe lang bewoners het water moeten koken, is nog niet duidelijk. “Maar in de regel duurt zoiets geen week.” De bewoners krijgen een bericht van Vitens als het water weer aan alle normen voldoet.
Bewoners kunnen ook op de website Waterstoring.nl zien waar ze aan toe zijn. Daar staat dat de storing de straten Imkersdreef, Kooikersdreef, Leidekkersdreef en Voldersdreef treft. De leidingen worden schoongespoeld.