Rijk van Nijmegen

Wie schoot klusjesman Mehmet dood? Proces vergismoord van start

De vermoorde Mehmet Kilicsoy
De vermoorde Mehmet Kilicsoy © Persbureau Heitink / Opsporing Verzocht
ROTTERDAM - Twee jaar geleden werd de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy (49) doodgeschoten in Beuningen. Voor deze vergismoord zijn zes mannen opgepakt. De inhoudelijke behandeling van hun strafzaak begint deze maandag in de extra beveiligde rechtbank van Rotterdam en zal drie maanden in beslag nemen. Mehmet was niet het doelwit, maar wie wel, dat is nog steeds niet bekend.
Een makkelijk onderzoek is het niet geweest. Meer dan twee jaar heeft het geduurd voordat de liquidatie van Mehmet 'inhoudelijk' voor de rechter komt. Vandaag begint aan de rechtbank van Rotterdam de behandeling van de zaak Nigeria, waarbij zes man moeten voorkomen. Zij worden verdacht van voorbereidingshandelingen- en betrokkenheid bij de moord op de Nijmegenaar.
Mehmet was de verkeerde man op de verkeerde plek, zo weten we nu. Justitie heeft formeel laten weten dat ze ervan overtuigd is dat hij niet het daadwerkelijke doelwit was.

'Moordmakelaar Joey D. betrokken bij meer liquidatiepogingen'

Wie er dan wel dood moest, die zonnige ochtend in Beuningen? Dat blijft speculeren. De hoofdverdachte Joey D. (28) wordt gezien als ‘moordmakelaar’. Hij werd vorig jaar juni, na een lange vlucht, opgepakt in Frans Guyana en uitgeleverd aan Nederland.
Het Openbaar Ministerie (OM), dat zich voornamelijk baseert op ontsleutelde sms'jes, ziet hem als een handige ronselaar die zijn 'soldaten' klaar zette voor meerdere afrekeningen. Joey D. moet als zodanig in de aanloop naar zijn arrestatie volop actief zijn geweest in het Randstedelijke drugsmilieu.
Dagblad Het Parool stelt op basis van politiebronnen dat de politie ervan uit gaat dat de moord te linken is aan een onderschept coketransport in 2020. Kort voor de moord op Kiliçsoy zou er in Beuningen een drugstransactie hebben plaatsgevonden die daarmee te maken had. Maar het staat allemaal niet vast. Allerlei geruchten blijven zo boven deze zaak hangen.
Voor Joey D. geldt overigens, net als voor drie andere verdachten, dat het tijdens de rechtszaak in Rotterdam niet alleen zal gaan over Mehmet. Zo is D. ook ten laste gelegd dat hij een (mislukte) moordpoging heeft georganiseerd bij het plaatsje Tienhoven in de provincie Utrecht.
Ook wordt hem ten laste gelegd dat hij betrokken is geweest bij de voorbereiding op een liquidatie in Amsterdam. Naast hem staan in Rotterdam zijn oudere broer 'Auki' D. en een neef Jermaine M. voor de rechter. De groep van zes verdachten heeft Antilliaanse en Surinaamse roots. En vrijwel alle zes de mannen groeiden op in Amsterdam.

Bewijs leunt sterk op technische middelen

Heeft het OM een sterke zaak? Dat is nog steeds de vraag. De officier van justitie in deze zaak heeft tijdens voorbereidende zittingen meermalen verklaard dat de rechters vooral de samenhang tussen alle bewijsmiddelen moeten zien. Het bewijs leunt namelijk sterk op technische middelen: dna-sporen in voertuigen, cameragegevens op de plaats delict, ontsleutelde pgp-communicatie en zendmastgegevens.
Uit al die registraties komt naar voren dat de groep van zes mannen volop bezig is geweest met activiteiten die aan de liquidatie van Mehmet te relateren zouden zijn. De verdachten waren volgens het OM betrokken bij de aanschaf van gestolen auto's. Ook bezochten enkelen van hen Beuningen al eerder, vermoedelijk om de locatie van de aanslag te bekijken. Onlangs werd bekend dat op camerabeelden 'mogelijk' is te zien dat een van de verdachten een vluchtauto bestuurt op de dag van de liquidatie.

Proces neemt meerdere maanden in beslag

De zaak speelde aanvankelijk aan de rechtbank in Arnhem. Uit praktische overwegingen is er uitgeweken naar Rotterdam. Pas in oktober zal het OM de strafeisen uitspreken. Het hele proces zal uiteindelijk meerdere maanden in beslag nemen. Het vonnis zal pas in december volgen.
De nabestaanden krijgen deze week gelegenheid hun spreekrecht uit te oefenen. Dat zal komende vrijdag zijn. Bronnen bij justitie hebben Omroep Gelderland laten weten dat de nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy 150.000 euro van de verdachten vragen voor geleden schade.

Zie ook: