Arnhem en omstreken

Ontsnapte serval vecht met de kat van Bas: 'Ik heb de politie maar gebeld'

De serval vocht met de kat van Bas (tweede van links).
De serval vocht met de kat van Bas (tweede van links). © Persbureau Heitink (beeldbewerking Omroep Gelderland)
ARNHEM - Een ontsnapte serval heeft zaterdag de boel op stelten gezet in Arnhem. De ‘tijgerkat’ maakte in de voortuin van een woning aan de Bella Vista ruzie met een huiskat en haalde vervolgens uit naar de bewoner. Die zag geen andere optie dan de politie te bellen.
Bewoner Bas Arns hoorde zaterdagochtend van zijn vriendin dat zijn kat aan het vechten was met een andere kat. Hij zag dat zijn huisdier het in de voortuin aan de stok had met de ongenode gast. Ze stonden al blazend en met bolle ruggen recht tegenover elkaar.
“Ik wilde ze uit elkaar halen”, vertelt hij. “Toen trof ik een hele grote kat aan die niet voor mij wegliep.”
Bekijk de beelden:
Ontsnapte serval vecht met kat: 'Ik heb toch de politie maar gebeld'
Arns zag gelijk dat het om een serval ging. Omdat hij zelf als dierenarts veel met katten werkt, was hij niet bang voor ‘de half wilde kat’. Toch besloot hij de politie en dierenambulance te bellen. “Het leek me toch wel gevaarlijk.”

Verdovingspijltje

Toen de gealarmeerde agenten bij de woning aankwamen, lag de kat op een tafeltje in de voortuin uit te rusten. Een andere dierenarts, verbonden aan dierentuin Burgers’ Zoo, blies een verdovingspijltje in de achterpoot van de serval.
De serval met een verdovingspijltje in zijn achterpoot.
De serval met een verdovingspijltje in zijn achterpoot. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
Het dier is tijdelijk opgevangen in een asiel. Door een chip in zijn nek kan de eigenaar worden achterhaald.
Serval binnenkort verboden als huisdier
Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om een serval als huisdier te houden. Het dier staat namelijk niet op de zogeheten ‘positieflijst’ die het kabinet in juli publiceerde. Op die lijst staan dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. De serval ontbreekt, net als een stokstaartje of luiaard. Mensen die nu een dier hebben dat niet op de lijst staat, mogen dat houden zolang het leeft.

Zie ook: