Gelderse Vallei

Luchtlanding is laatste uitje voor ernstig zieke Adriaan

Het echtpaar Doets.
Het echtpaar Doets. © Omroep Gelderland
EDE - Duizenden mensen zijn zaterdag in Ede getuige van de luchtlandingen. Ondanks dat door de harde wind en buien niet het volledige programma doorgaat, worden toch tal van sprongen gemaakt. Adriaan uit Hoofdorp is er ook en kijkt toe vanaf een brancard van Stichting Ambulance Wens. "Gisteren had het niet gekund."
Adriaan Doets heeft niet lang meer te leven. In januari kreeg hij klachten, zegt zijn vrouw Arenda. "Hij dacht dat hij nierstenen had, maar in februari hoorden we dat hij niet meer kon worden behandeld. Hij heeft nierkanker met uitzaaiingen."
Met Stichting Ambulance Wens kwam de Hoofddorper naar de luchtlandingen boven de Ginkelse Heide. "Het besef dat anderen voor ons gesneuveld zijn en om dat in vrijheid te kunnen delen", zegt hij tegen verslaggever Annemieke Schakelaar. "Het is mooi dat dat kan."
Parachutisten boven de Ginkelse Heide.
Parachutisten boven de Ginkelse Heide. © Omroep Gelderland
En vooral vandaag. Want Adriaan had vrijdag een slechte dag, zegt zijn vrouw. "Als de luchtlandingen gisteren waren geweest, had het niet gekund."
Het was in een uur geregeld
Stichting Ambulance Wens regelde het vervoer. Arenda: "Een goede vriend belde donderdag naar de stichting. Die zei het te regelen, maar wij moesten zelf de gemeente Ede bellen met de vraag of we welkom waren. Het was in een uur geregeld."
Haar man was al geruime tijd niet buiten geweest. "Dat ik dit mag meemaken, vind ik fantastisch." Arenda: "We hebben al veel dingen bezocht van de oorlog en dat dit het laatste mag zijn, vind ik wel heel mooi."
Hoelang Adriaan nog heeft, hij schat zelf nog een paar weken. Hij en zijn vrouw prijzen zich gelukkig dat ze beiden voor het eerst opa en oma werden, bijna drie maanden geleden. Arenda tot slot: "Onze dochter woont best ver weg, maar ze komt zoveel mogelijk. We maken zoveel mogelijk herinneringen."
Adriaan Doets is donderdag 22 september overleden.